Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Šobrīd Afganistānā atrodas aptuveni 8400 ASV bruņoto spēku pārstāvju, bet Pentagons jau saņēmis "zaļo gaismu", lai skaitu palielinātu par vēl 4000

Tramps izvērsīs ASV militāro klātbūtni Afganistānā

Kaut ASV prezidents Donalds Tramps apgalvojis, ka "instinkts sākotnēji mudinājis izvest karaspēku no Afganistānas", ASV militārā klātbūtne šajā Tuvo Austrumu valstī tiks dubultota. "Mēs cīnīsimies līdz uzvarai," Tramps stingrā tonī paziņojis TV pārraidītā uzrunā Fortmaiersā, taču speficiskas detaļas par to, kā tieši izpaudīsies ASV militārās klātbūtnes palielināšana Afganistānā, neatklāja, vēsta CNN.

Tramps, kurš savulaik ASV misiju Afganistānā, kas ir Savienoto Valstu līdz šim ilgstošākā militārā iesaiste bruņotā konfliktā, nodēvējis par pilnīgi nelietderīgu un izšķērdīgu, nu plāno pagarināt bruņoto spēku uzturēšanās termiņu šajā valstī. 

Tramps paziņojis, ka tiek izstrādāta jauna stratēģija Afganistānai un Dienvidāzijas reģionam, bet neprecizēja, piemēram, cik daudz karavīru papildus plānots nosūtīt uz minētajiem reģioniem, kā arī tieši neminēja, kādi būtu šo karavīru uzdevumi. Tomēr no uzrunas konteksta noprotams, ka tie varētu palikt tādi paši - dot triecienus teroristu grupējumiem, vienlaikus atbalstot Afganistānas valdības spēkus. 

Tramps arī solījis nepieļaut Obamas administrācijas kļūdas, proti, "dot signālus nācijas ienaidniekiem par ASV plāniem". Tā vietā turpmāk būtiskus lēmumus pieņemšot virsnieki, un lēmumi būs balstīti "aktuālajā situācijā, nevis vadoties pēc laika grafika".

Baltais nams jau devis Pentagonam zaļo gaismu, lai izvietotu Afganistānā vēl papildu 4000 karavīru. Arī viceprezidents Maiks Penss minēja skaitli - 3900 karavīru, kas tiktu nosūtīti uz Afganistānu un pievienotos tur jau izvietotajiem 8400 ASV bruņoto spēku pārstāvjiem.

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss paziņoja, ka viņš pavēlējis bruņoto spēku virsniekiem veikt sagatavošanās darbus, lai varētu realizēt prezidenta noteikto stratēģiju, kā arī minēja, ka runās ar sabiedrotajiem NATO, no "kuriem arī dažas valstis paudušas gatavību palielināt militāro klātbūtni Afganistānā".

Tāpat Tramps norādīja, ka lielāks spiediens tikšot izdarīts uz Kabulu, lai tā uzņemas lielāku iniciatīvu gan militārā ziņā, gan civilā sfērā. Tāpat Tramps brīdināja Pakistānu pārtraukt atbalstu kaujiniekiem, kuri uzdarbojas pie Pakistānas-Afganistānas robežas, pretējā gadījumā sakot, ka Islāmābādai "būs daudz ko zaudēt".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits