Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tūnberga pēc burājuma pāri Atlantijas okeānam ierodas Ņujorkā

Zviedru skolniece, vides aktīviste Grēta Tūnberga trešdien pabeidza 15 dienu ilgu burājumu ar sacīkšu jahtu pāri Atlantijas okeānam un izkāpa krastā Ņujorkā, lai ASV piedalītos vides aizsardzībai veltītos pasākumos un protesta akcijās.

16 gadus vecā Tūnberga ieradās Manhetenas Nortkovas ostā, kur viņu sagaidīja labvēļu un žurnālistu pūlis.

Tūnberga 14.augustā devās ceļā ar jahtu Malizia II no Anglijas ostas pilsētas Plimutas, lai ierastos uz septembrī Ņujorkā paredzēto ANO Klimata rīcības samitu. Viņa atsakās lidot aviosatiksmes izraisīto oglekļa dioksīda emisiju dēļ.

18 metrus garo jahtu vadīja vācu burātājs Boriss Hermans un Pjērs Kaziragi, kurš ir Monako karaliskās ģimenes loceklis. Pusaudzi garajā ceļā pavadīja viņas tēvs Svante Tūnbergs un zviedru dokumentālo filmu veidotājs Nātans Grosmans.

Tūnberga ir Piektdienas nākotnei protestu iniciatore. Meitene pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt stundas līdz pat 9.septembra vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības. Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai piektdienās. Pamazām Grētai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz klimata protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī daudzās citās valstīs.

Tūnberga pēc izkāpšanas krastā aicināja ASV prezidentu Donaldu Trampu uzklausīt zinātni. "Mans vēstījums viņam ir uzklausīt zinātni, un viņš acīmredzot to nedara," pusaudze sacīja reportieriem. "Ir neprāts, ka 16 gadus vecai [meitenei] ir jāšķērso Atlantijas okeāns, lai paustu nostāju," teica Tūnberga.

"Ja mums neizdosies strādāt kopā, lai sadarbotos, strādāt kopā par spīti mūsu domstarpībām, tad mēs cietīsim neveiksmi. Mūsu karam pret dabu ir jābeidzas," viņa piebilda.

Aktīviste sacīja, ka "postošie" Amazones lietusmeža ugunsgrēki ir "skaidra zīme, ka mums ir jābeidz iznīcināt dabu".

Tūnberga arī sacīja, ka viņas brauciens pāri okeānam bija "pārsteidzoši labs". "Es ne mirkli nejutu jūras slimību. Tagad es dažas dienas atpūtīšos," viņa paziņoja atbalstītājiem un žurnālistiem Ņujorkā.

Tūnberga sacīja, ka pēc dažu dienu atpūtas viņa piektdien pievienosies jauniešu streikam pret klimata izmaiņām, kurš notiks pie ANO mītnes Ņujorkā.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Mani vecāki mēdza atkārtot, ka viena no lielākajām nelietībām uz pasaules ir bērnu izmantošana politikā. Šis ir īpaši šķebinošs gadījums, līdzīgi kā homoseksuālistu publiska bučošanās.
eksis
e
nez cik co2 tika saražots izmešos, lai Monako princim nodrodošinātu tādu dzīvesveidu un iespēju iegādāties tik lielu sacīkšu jahtu ar pompozi vizināt klimata aktīvistus. Lai pēc iespējas mazinātu pasākuma CO2 pēdu Grētai vajadzēja braukt ar parasto kuģi kā pasažierei.
nu ko
n
Propagandas akcija "labākajās" PSRS tradīcijās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits