Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Uz ASV 20 dolāru banknotēm Džeksona portretu nomainīs abolicionistes Tabmenas attēls

Uz ASV 20 dolāru banknotēm turpmāk būs redzams 19.gadsimta abolicionistes afroamerikānietes Herietas Tabmenas portrets, trešdien paziņoja ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū.

Tabmena, kas pati bija piedzimusi verdzībā, kļūs par pirmo afroamerikāni, kuras portrets būs redzams uz ASV papīra naudas zīmēm. Viņa arī kļūs par pirmo sievieti, kas 100 gadu laikā izpelnījusies godu tikt attēlotai uz ASV banknotēm.

20 dolāru banknote tiks pārveidota, lai tās aversā būtu Tabmenas portrets. Tas nomainīs ASV septītā prezidenta Endrū Džeksona portretu, kas turpmāk atradīsies šīs banknotes reversā.

20 dolāru banknotes reversā, kur pašlaik ir Baltā nama attēls, turpmāk būs redzams Baltais nams un Endrū Džeksons.

Lū pievērsās arī 10 dolāru banknotes jaunajam veidolam. Viņa sākotnējais plāns nomainīt uz šīs banknotes esošo ASV pirmā finanšu ministra Aleksandra Hamiltona portretu pret kādas sievietes portretuiepriekš bija izpelnījies negatīvu reakciju.

Tagad Lū paziņoja, ka Hamiltona portrets arī turpmāk būs 10 dolāru banknotes aversā. Taču banknotes reverss, kurā redzama Finanšu ministrijas ēka, tiks mainīts, lai pieminētu 1913.gada sufražistu gājienu, kas beidzās uz šīs ēkas kāpnēm. Reversā būs arī attēlotas sufražistu līderes Lukrīšija Mota, Sodžēnera Trūta, Sjūzena Entonija, Elizabete Kedija Stentone un Elisa Pola, kas cīnījās par vēlēšanu tiesību piešķiršanu sievietēm.

Tiks mainīta arī piecu dolāru banknote. Linkolna memoriāla attēls tās reversā tiks pārveidots, lai godinātu "notikumus pie Linkolna memoriāla, kuri palīdzēja veidot mūsu vēsturi un mūsu demokrātiju”, sacīja ASV finanšu ministrs.

Jaunajā attēlā uz piecu dolāru banknotes būs redzams Mārtins Luters Kings, kurš 1963.gadā uz memoriāla kāpnēm teica slaveno runu "Man ir sapnis", kā arī Meriana Andersone un Elinora Rūzvelta. Afroamerikāņu operdziedone Andersone 1939.gadā sarīkoja koncertu pie Linkolna memoriāla pēc tam, kad viņai rasu segregācijas dēļ bija liegts dziedāt Konstitūcijas zālē, un šo koncertu saskaņoja Rūzvelta.

Interneta grupa “Women on 20s” (Sievietes divdesmitajos) atzinīgi novērtēja Lū reakciju uz šīs grupas kampaņu, kuras mērķis bija panākt Endrū Džeksona nomaiņu ar sievieti uz 20 dolāru banknotes. Grupa tomēr paziņoja, ka nebūs apmierināta, kamēr Lū neapņemsies panākt, lai jaunā 20 dolāru naudaszīme tiktu emitēta vienlaikus ar pārveidoto 10 dolāru banknoti 2020.gadā.

Lū solīja paātrināt visu triju jauno banknošu dizaina izstrādi, lai tā tiktu pabeigta līdz 2020.gadam. 2020.gadā apritēs 100 gadi, kopš tika pieņemts ASV konstitūcijas 19.labojums, kas piešķīra sievietēm balsstiesības. Viņš sacīja, ka pēc tam jaunās banknotes tiks laistas apgrozībā iespējami ātri, gan ņemot vērā nepieciešamību iestrādāt tajās nepieciešamās pretviltošanas drošības pazīmes.

Līdz šim pēdējā sieviete uz ASV papīra naudas zīmēm bija Marta Vašingtone, kas no 1891. līdz 1896.gadam tika attēlota uz viena sudraba dolāra sertifikāta. No 1865. līdz 1869.gadam ASV papīrnaudu rotāja arī indiānietes Pokahontas attēls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits