Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vašingtonai tieša iejaukšanās Sīrijas konfliktā izmaksās vismaz miljardu ASV dolāru mēnesī

ASV bruņoto spēku Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs Martins Dempsijs Vašingtonas tiešas iejaukšanās Sīrijas konfliktā izmaksas novērtējis vismaz miljarda ASV dolāru apmērā ik mēnesi, vēsta aģentūra Reuters.

Pēc M. Dempsija domām, pastāv pieci ASV bruņoto spēku iejaukšanas Sīrijas konfliktā varianti. Vismazākos izdevumus, pēc ģenerāļa domām, prasa Sīrijas nemiernieku apmācīšana un ieroču piegādes viņiem, bez amerikāņu karavīru tiešas piedalīšanās kaujas darbībās. Šāds plāns ASV budžetam izmaksās aptuveni 500 miljonus dolāru gadā.

Četri pārējie varianti paredz ASV bruņoto spēku tiešu piedalīšanos konfliktā. Konkrētāk, ASV var dot punktveida aviācijas un raķešu triecienu pa Sīrijas infrastruktūras objektiem un armijas pozīcijām, izveidot virs valsts lidojumiem slēgtu zonu, organizēt tā dēvētās buferzonas, kur nemiernieku spēki tiktu apmācīti ASV karaspēka aizsardzībā, kā arī īstenot ķīmisko ieroču iznīcināšanas operācijas.

M. Dempsijs precizēja, ka visos šajos variantos ir nepieciešama aviācijas un sauszemes karaspēka izmantošana konflikta zonā un tie visi var novest pie nopietniem zaudējumiem amerikāņu karavīru rindās. Katra no šiem variantiem izmaksas, viņaprāt, ir vismaz miljards dolāru mēnesī. Pie tam dokumentā, kuru sagatavojis ģenerālis, norādīts, ka ASV varas iestādēm ir jāizdara secinājumi no pēdējo desmit gadu laikā īstenotajām militārajām operācijām un jāsper soļi reāli funkcionējošās politiskās sistēmas saglabāšanai Sīrijā. Pēc M. Dempsija domām, pretējā gadījumā iejaukšanās konfliktā var novest ASV nevēlamām sekām.

Ziņojumu par iespējamajām darbībām Sīrijā M. Dempsijs sagatavoja, atbildot uz divu ASV senātu bruņoto spēku lietu komisijas biedru pieprasījumu. Abi senatori atsacījās apstiprināt M. Dempsiju esošajā amatā uz otro termiņu, kamēr viņš nebūs sagatavojis ASV bruņoto spēku oficiālo nostāju par iejaukšanas Sīrijas konfliktā iespējām.

Pašlaik ASV oficiālā līdzdalība konfliktā aprobežojas ar humanitārās palīdzības piegādēm nemierniekiem un to valstu, kuras robežojas ar Sīriju, aizsardzību no iespējamiem raķešu triecieniem. Vašingtona ir vairākkārt uzsvērusi nevēlēšanos īstenot Sīrijā plaša mēroga militāro operāciju, gan atzīmējot, ka šī pozīcija var mainīties gadījumā, ja Bašara Asada spēki pielietos ķīmiskos ieročus.

Bez tam Baltais nams plānoja sākt ieroču piegādes Sīrijas nemierniekiem, tomēr šo iniciatīvu nobloķēja Kongress, bažījoties, ka bruņojums nonāks teroristu rokās. Tomēr, pēc Reuters avota ASV prezidenta administrācijā teiktā, šīs domstarpības izdevies pārvarēt, un programma tomēr tiks realizēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits