Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vētra Dorians sēj postu Bahamās un apdraud ASV

Spēcīgākā viesuļvētra, kas skārusi Bahamu salas viesuļvētru novērojumu vēsturē, nodarījusi "bezprecedenta postījumus", informē Bahamu premjers Huberts Miniss. Piektās kategorijas viesuļvētra Dorians salu valstī plosās jau stundām ilgi, un pamats bažām ir arī ASV dienvidaustrumu piekrastes iedzīvotājiem.

"Lielā Bahama aizvien jūt piektās kategorijas viesuļvētras Dorians ietekmi. Balstoties ziņās no Abako salas, postījumi ir bezprecedenta. Vēja ātrums nokrities līdz 73 metriem sekundē, bet Dorians aizvien ir ārkārtīgi bīstama vētra. Mēs šobrīd koncentrējamies uz glābšanas darbiem un lūgšanām," tvīto Bahamu premjers.

CNN vēsta, ka Dorians virzās rietumu virzienā gausi, ar viena vai divu kilometru stundā ātrumu, tāpēc vētras skartās teritorijas vējam ar ātrumu brāzmās līdz pat 85 metriem sekundē ir pakļautas ilgu laiku. Ēkām tiek norauti jumti, plašas teritorijas applūdušas. 

Pagaidām nav oficiālu datu par ievainotajiem un bojāgājušajiem, taču Sarkanais Krusts lēš, ka izpostīti varētu būt vismaz 13 tūkstoši māju. Neoficiāli ziņots, ka Bahamās skartajos reģionos ir bojāgājušie.

Ziņas no Bahamām par pašreizējo situāciju ir skopas arī tāpēc, ka pārrāvumi elektroapgādē pamatīgi apgrūtina informācijas apmaiņu - piekļuve internetam ir ārkārtīgi ierobežota. Liela daļa ziņu līdz pārējai pasaulei nonāk ar sociālo tīklu starpniecību, cilvēkiem tvītojot, ievietojot tīmeklī attēlus un video.

Dorians ir pamats bažām arī ASV dienvidaustrumu krasta iedzīvotājiem - ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs prognozē, ka vētra tuvāko dienu laikā mainīs kursu un pagriezīsies uz ziemeļiem. Kritiski svarīgs būs laiks, kad tas notiks - no tā atkarīgs, vai vētra sasniegs ASV sauszemes daļu Floridā vai pēc kursa maiņas uz ziemeļiem turpinās virzību, nesasniedzot sauszemi. Pagaidām lielākā daļa prognožu simulāciju liecina, ka Dorians ASV sauszemes daļu tomēr nesasniegs, bet daži prognožu modeļi tomēr liecina, ka vētra varētu skart Floridas un Ziemeļkarolīnas piekrasti.

Tomēr meteorologi brīdina - neatkarīgi no tā, vai Dorians sasniegs sauszemi vai nē, vētras nestos vējus un lietusgāzes ASV austrumu piekrastes iedzīvotāji tāpat, visticamāk, izjutīs, kaut ne tik spēcīgi kā Bahamās.

Gatavojoties vētrai, Floridā jau notiek evakuācija, tostarp daudzās sabiedriskas nozīmes ēkās - slimnīcās, aprūpes namos. Slēgtas vairākas ostas. Sākt obligātu apdraudēto rajonu evakuāciju uzdevis arī Dienvidkarolīnas gubernators.

 

 

Top komentāri

NEOKUPĒTĀS Bahamas
N
Nu ja apdraud ASV tad jāizsaka bažas par Dorians un jānosaka sankcijas, arī Latvija ar Father of Nations un Cilvēks-skapis izsaka asu nosodījumu Dorians.Mēs visi kopā aizlūgsim par ASV un klusībā cerēsīm uz to labāko.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits