Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Viens no Facebook dibinātājiem nodokļu dēļ atsakās no ASV pilsonības

Viens no sociālā tīkla Facebook dibinātājiem Eduardo Saverins atteicies no Amerikas Savienoto Valstu pilsonības. Šis lēmums ļaus viņam nemaksāt nodokļus ASV pēc kompānijas akciju izvietošanas biržā, vēsta BBC.

Šajā piektdienā Facebook sāks savu akciju publisko pārdošanu un rezultātā, kā gaidāms, ieņems 10,6 miljardus ASV dolāru. Tā būs lielākā summa vēsturē, kādu ieguvusi tehnoloģiju kompānija vērtspapīru sākotnējās izvietošanas laikā. Pie tam kompānijas kopējā vērtība, saskaņā ar prognozēm, sasniegs 96 miljardus ASV dolāru.

30 gadus vecajam E. Saverinam, kurš ir viens no četriem Facebook dibinātājiem, pieder 4% kompānijas akciju, kas nozīmē, ka pēc to izvietošanas biržā viņa īpašumu kopvērtība sasniegs aptuveni 4 miljardus ASV dolāru. Pateicoties atteikumam no ASV pilsonības, E. Saverins izvairīsies no aptuveni 600 miljonu ASV dolāru nomaksas nodokļu veidā.

E. Saverina oficiālais pārstāvis ir apstiprinājis, ka uzņēmējs „uzskata, ka praktiskāk ir kļūt par Singapūras pilsoni, jo viņš plāno dzīvot šajā valstī nenoteiktu laika periodu”.

E. Saverins tiek uzskatīts par Facebook ekonomisko panākumu galveno autoru. Viņš bija sociālā tīkla galvenais finansists, un viņa nopelns ir līdzekļu atrašana, kas bija nepieciešami Facebook izgudrotājam Markam Cukerbergam kompānijas attīstīšanai. Tomēr vēlāk viņš domstarpību ar M. Cukerbergu dēļ vēlāk pameta Facebook vadību. Viņu konflikts attainots 2010. gadā uzņemtajā filmā Sociālais tīkls.

E. Saverins ir dzimis Brazīlijā, bet 1993. gadā viņa ģimene pārcēlās uz ASV pilsētu Maiami pēc tam, kad E. Saverina tēvs, veiksmīgs uzņēmējs, uzzināja, ka Brazīlijas noziedzīgi grupējumi plāno nolaupīt viņa dēlu, lai saņemtu izpirkšanas maksu.

Kopš 2009. gada E. Saverins dzīvo Singapūrā. Viņš atteicās no ASV pilsonības vēl pagājušā gada septembrī, tomēr par šo lēmumu kļuva zināms tikai tagad – pēc tam, kad ASV Iekšējo ienākumu dienests publicēja to cilvēku sarakstu, kuri zaudējuši ASV pavalstniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits