Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

WSJ: Aizvien vairāk Krievijas homoseksuāļu lūdz patvērumu ASV

ASV varas iestādes saņem aizvien vairāk lūgumu no Krievijas homoseksuāļiem piešķirt viņiem patvērumu Savienotajās Valstīs, vēsta The Wall Street Journal. Izdevums norāda, ka pēc organizācijas Immigration Equality, kura sniedz palīdzību homoseksuāļiem – patvēruma meklētājiem, datiem 2012. gadā saņemti 63 šādi pieprasījumi, salīdzinot ar 35 lūgumiem 2011. gadā. Savukārt līdz 2013. gada jūnija vidum tikuši iesniegti 32 patvēruma pieprasījumi.

„Mums vienmēr ir bijuši daži Krievijas pilsoņu lūgumi gadā, bet pašlaik to skaits ir jūtami pieaudzis,” atzinusi Viktorija Nelsone, Immigration Equality imigrācijas tiesisko jautājumu direktore.

Vienlaikus viņa norādījusi, ka organizācija pirmkārt palīdz patvēruma lūdzējiem no Jamaikas, kur par homoseksuālām attiecībām, atšķirībā no Krievijas, var tikt piespriests desmit gadus ilgs cietumsods. V. Nelsone piebildusi, ka nav nekādas „maģiskas formulas”, lai patvēruma lūdzēji tiesā pierādītu savu homoseksualitāti, pietiek ar draugu vai ģimenes locekļu liecībām, kā arī medicīnisko izziņu, ja patvēruma lūdzējs ticis, piemēram, piekauts.

The Wall Street Journal atzīmē, ka pret homoseksuālistiem vērstie likumi palīdz Kremlim mazināt prorietumieciski noskaņotās liepilsētu elites, kura ar saviem pilsoniskajiem protestiem apdraud prezidenta Vladimira Putina varu, popularitāti. „Ja Kremlis spēs panākt, ka sabiedrības vairākums uzskata protestētājus par kultūras ziņā svešiem cilvēkiem, tad tā ir Putina uzvara. Savukārt viņa lielākās šausmas ir, ka protestiem pret korupciju pievienosies arī Krievijas perifērija,” teikts publikācijā.

Jāatgādina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins 30. jūnijā parakstīja pretrunīgi vērtētu likumu par homoseksuālisma propagandas aizliegumu bērnu un pusaudžu vidū. Atbilstoši tam, ir pretlikumīgi apgalvot, ka homoseksuālu cilvēku attiecības ir vienlīdzīgas heteroseksuālu cilvēku attiecībām.

Privātpersonām, kas izmanto medijus, tostarp internetu, lai propagandētu homoseksuālismu, likumprojektā paredzēti naudassodi līdz pat 100 000 rubļu (1500 latu), bet organizācijām – līdz pat miljonam rubļu. Organizācijas var arī tikt slēgtas uz laiku līdz pat 90 dienām. Līdzīgi naudassodi attiecināti arī uz ārvalstu pilsoņiem, kuriem var tikt piemērots arī līdz pat 15 dienām ilgs apcietinājums un deportēšana.

Cilvēktiesību aktīvisti un Rietumu valdības kritizē šo likumprojektu, uzskatot, ka tas tiks izmantots, lai attaisnotu represijas pret homeseksuāļiem Krievijas sabiedrībā valdošās homofobijas apstākļos. Savukārt Krievijas prezidents noliedz, ka likums būtu vērsts pret homoseksuāļiem. „Runa ir par bērnu aizsargāšanu no attiecīgas informācijas,” pēc likuma parakstīšanas paziņoja V. Putins, piebilstot, „mēs lūdzam, lai [citas valstis] neiejaucas mūsu likumos.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits