Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ziņojums: ASV joprojām tiek plaši izmantotas par teorismu aizdomās turamo spīdzināšanas

ASV nopublicēts neatkarīgo ekspertu grupas ziņojums, kas veltīts par līdzdalību 2001. gada 11. septembra terora aktos, kā arī par teorismu aizdomās turamo nopratināšanām. Ziņojuma autori nonākuši pie secinājuma, ka ASV policija un specdienesti aktīvi izmanto spīdzināšanas, turklāt atbildība par notiekošo gulstas uz valsts augstāko vadību. Kā norāda The New York Times, oficiāli 577 lapaspuses garā atskaite tiks prezentēta vēlāk šodien.

Pētījumu, kura veica komanda no 11 cilvēkiem, organizēja juristu grupa Konstitūcijas projekts, kuru vada divi bijušie kongresmeņi – republikānis Asojs Hatčinsons (Džordža Buša jaunākā administrācijas iekšējās drošības jautājumu ministra vietnieks) un demokrāts Džeimss Džonss. Ziņojums tika sagatavots, izmantojot tikai publiski pieejamus dokumentus un intervijas. ASV CIP nesen izstrādāto ziņojumu par šo pašu tēmu pētījuma autori nav izmantojuši, jo tas oficiāli pasludināts par slepenu.

Jaunajā ziņojumā norādīts, ka cietumnieku spīdzināšanām „nav attaisnojuma”, kā arī ka spīdzināšanu izmantošana „nodara zaudējumus valsts reputācijai un padara mazvērtīgus morālos argumentus”. Bez tam vardarbība pret cietumniekiem rada papildus draudus amerikāņu karavīriem, ja tie nokļūst gūstā.

Tāpat secināts, ka, saskaņā ar izmeklēšanas rezultātiem, spīdzināšanas nav ļāvušas iegūt tādu svarīgu informāciju, kuru nebija iespējams iegūt, izmantojot citas metodes. Tāpat ievērojamu dalu spīdzināšanu rezultāta iegūtās informācijas ir grūti uzskatīt par ticamu, norāda dokumenta autori.

Informācija par to, ka ASV specdienesti aktīvi spīdzina musulmaņu cietumniekus, presē cirkulē jau daudzus gadus. Visbiežāk šajā sakarā tiek pieminēts Gvantanamo cietums, kā arī izolatori kaujas darbību tuvumā.

Spīdzināšanas izmantot ASV specdienesti sāka 2000. gados kā daļu no Džordža Buša jaunākā administrācijas uzsāktās kampaņas cīņai pret terorismu. Kaut arī 2008. gadā par ASV prezidentu ievēlētais Baraks Obama solīja tās pārtraukt, ir daudz liecību, ka cietumnieku spīdzināšana joprojām ir izplatīta parādība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits