Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Moneyval nosaka arī Lietuvai pastiprinātu kontroles režīmu

Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam Moneyval noteikusi Lietuvai pastiprinātu kontroles režīmu.

Latvijai šādu režīmu Moneyval noteica pērnā gada augustā. Lai gan izvērtējums par Latviju tika veikts vēl pirms notikumiem ap ABLV banku, vēlāk tika norādīts, ka negatīvs atzinums saņemts arī šī skandāla dēļ. Jāatzīmē, ka Lietuvā šādu skandālu nav bijis.

Moneyval piektdien publiskotā ziņojuma par Lietuvu kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Lietuva saņēmusi vidēju novērtējumu pēc visiem efektivitātes kritērijiem, izņemot starptautisko sadarbību, kurā efektivitāte atzīta par būtisku.

Efektivitāte par vidēju atzīta politikas un koordinācijas jomā, uzraudzībā, preventīvo pasākumu jomā, finanšu izlūkošanā, patiesā labuma guvēju noteikšanā, konfiskācijā, cīņā pret terorisma finansēšanu un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Ziņojumā norādīts, ka Lietuvas iestādēm jāuzlabo izpratne par naudas atmazgāšanu un cīņu pret terorisma finansēšanu.

Draudi saistībā ar naudas atmazgāšanu Lietuvai rada korupcija, ēnu ekonomika, organizētā noziedzība un plaši izplatītā skaidras naudas izmantošana, konstatē Moneyval.

Ziņojumā teikts, ka Lietuvas iestādes apzinās šos draudus ir veikušas pasākumus saistībā ar vairākiem no tiem, panākot konkrētus rezultātus ēnu ekonomikas apkarošanā.

Tomēr nepieciešams novērst būtiskus trūkumus saistībā ar naudas atmazgāšanas izmeklēšanu vainīgo sodīšanu, kā arī uzlabot uzraudzību, lai atklātu naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas gadījumus, norāda Moneyval, piebilstot, ka nav pazīmju, ka Lietuvā būtu pastiprināts terorisma finansēšanas risks.

Ziņojumā konstatēts, ka konfiscēto noziedzīgi iegūto aktīvu apmērs Lietuvā ir visai pieticīgs.

Tiesiskais ietvars starptautisko sankciju cīņai pret kodolieroču izplatīšanu un terorisma finansēšanu īstenošanai ir nepietiekams un šajā ziņā tiek nepietiekami aptverts privātais sektors, sacīts ziņojumā.

Ņemot vērā šo novērtējumu, Moneyval noteicis Lietuvai pastiprinātu kontroles režīmu un uzaicinājis Lietuvu ziņot par paveikto nākamā gada vidū.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada augustā Moneyval pastiprinātas kontroles statusu noteica Latvijai, kas saņēma zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. Par mazefektīvu Latvijas rīcība tika noteikta divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

ziņa papildināta ar 2. rindkopu

Top komentāri

eksis
e
Kur tas Moneywall pēkšņi uzradās? 20 gadus mazgājām un mazgājām, visiem bija pilnīgi vienalga, te pēkšņi kaut kāds Moneywall uzrodas un draud atslēgt mūs no SWIFTa.
VVZ
V
Aizjūras onkuļi sakārto Baltijas finanšu sistēmas savām vajadzībām. Pēc būtības viņus vajadzētu padzīt ar netīru mietu, nevis iztapīgi stāvēt ar vazelīna burciņu izstieptās rokās un pazemīgu tekstu uz lūpām -"Kungs, ruģījiet mani pa priekšu- man tās mājas tā patālāk!".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits