Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Eksperts: Lietuvas ārpolitiskā pieeja Krievijai vēsturiski bijusi daudz asāka par Latvijas pieeju

Lietuvas ārpolitiskā pieeja Krievijas virzienā vēsturiski bijusi daudz asāka un lokālāka par Latvijas pieeju, aģentūrai LETA norādīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis.

Viņš skaidroja, ka Latvijas gadījumā ārpolitiskā pieeja Krievijas virzienā bijusi diplomātiskāka, proti, Latvija pauž savu nostāju, taču ne tik asā un tiešā valodā, kā to nereti dara Lietuva. "Mēs liekam manīt, ka neesam apmierināti, bet retorika ir pietuvināta diplomātiskai kultūrai. Daļēji tas varbūt ir saistīts ar personālijām," pieļāva pētnieks.

Cepurītis vērsa uzmanību, ka, piemēram, Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites retorika ir skaidra un dažreiz arī asāka, proti, ja Lietuvu kaut kas neapmierina, tas tiek pateikts, un arī Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs ir pietiekami spējīgs un strādā, lai viņa izteikumi tiktu tālāk pārpublicēti, tādējādi arī tie ir labāk pamanāmi.

Savukārt Lietuvas īstenotie Krievijas televīzijas kanālu retranslācijas aizliegumi varētu būt skaidrojami ar to, ka lietuvieši ātrāk gatavi uzņemties iniciatīvu un ne vienmēr tik ļoti rēķinās ar starptautiskajām sekām, proti, kāda reakcija uz viņu darbībām sekotu no Eiropas Savienības (ES) un citu valstu puses. "Tikmēr mēs pirms soļu speršanas cenšamies noskaidrot un ņemt vērā plašāku kontekstu, proti, kā partneri mūsu soli uztvers - labi vai kritiski," skaidroja eksperts.

Taujāts, pie kādiem apstākļiem Latvijas nostāja dažādos jautājumos saistībā ar Krieviju varētu kļūt noteiktāka un asāka, Cepurītis vērsa uzmanību uz personāliju maiņu, runājot tieši par valsts augstākajām amatpersonām. Nostājas paušana un retorikas asums arī atkarīgs no tā, vai konkrētā amatpersona ir vairāk vērsta uz publisku uzstāšanos.

"Prezidenta un premjera līmenī esam klusāki, savukārt daudzos gadījumos saistībā ar Latvijas nacionālajām interesēm nevarētu teikt, ka mēs būtu ļoti atturīgi. Runa ir par ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (Vienotība) komentāriem. Piemēram, par Krievijas plānu Latvijā veidot krievu skolas pie Krievijas vēstniecības Rinkēvičs skaidri un gaiši pateica, ka nekas tāds netiks īstenots. Tāpat skaidra nostāja ir pausta Krimas aneksijas jautājumā un saistībā ar Gruzijas teritoriālo integritāti," uzsvēra pētnieks.

Pēc viņa domām, nav vērojama tendence, ka Lietuvas asā retorika pozīcijā pret Krieviju ļautu daudz vairāk iegūt vai palīdzētu Lietuvas ārpolitikā panākt daudz labākus rezultātus nekā Latvijas diplomātiskā pieeja.

Top komentāri

nu gan
n
Tas taču sen zināms fakts. Kāds to nezināja?
alternatīvais virsraksts
a
Lietuvas ārpolitiskā pieeja Krievijai vēsturiski bijusi daudz skaidrāka par Latvijas pieeju
mīkstais latvietis
m
Latvijas ārpolitikai principu trūkums ir bijis raksturīgs vēl kopš Jurkāna laikiem. Gļēvumu un nespēju skaidri izteikties protams var maskēt dažādi, bet godu mūsu valstij starptautiski tas nerada.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits