Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Igauņiem alkoholu pērkot Latvijā, kaimiņvalsts pusgadā nodokļos zaudējusi 20 miljonus eiro

Latvijas veikalos, kas atrodas pie Igaunijas robežas, pirmajā pusgadā pārdoti 1,6 miljoni litru stipro alkoholisko dzērienu, un tas nozīmē, ka Igaunija nodokļos zaudējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro, liecina Igaunijas Alkohola ražotāju un importētāju asociācijas (ATML) dati.

Pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos šis apjoms bija 1,4 miljoni litru, 2016.gada no janvāra līdz jūnijam - 270 000 litru, vēsta asociācija.

Zaudējumi, ko Igaunijas valsts budžets cietis no neiekasētā akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa, 2016.gada pirmajā pusē sasniedzis trīs miljonus eiro, 2017.gada pirmajā pusē - 16,8 miljonus eiro, bet šogad pirmajos sešos mēnešos - jau vairāk nekā 20,1 miljonus eiro, paziņojusi asociācija.

Kā norāda asociācijas vadītāja Trīna Kutberga, zaudējumi, ko nodara tas, ka igauņi alkoholu pērk Latvijā, kur ir zemāks akcīzes nodoklis, vēl nekad nav bijuši tik lieli, un tam vēl pievienojas apstāklis, ka somi aizvien mazāk pērk alkoholu Igaunijā.

Pēc viņas teiktā, Igaunijas ekonomikas pieaugums un valsts kase saņem triecienus no trim pusēm - Igaunijas alkohola pārdošanas apjomi ziemeļu virzienā sarūk, pārrobežu tirdzniecība dienvidos pieaug un līdz ar to cieš "visa biznesa ķēde, kas saistīta ar alkohola tirdzniecību, sākot no mazumtirgotājiem un beidzot ar viesnīcām, nemaz nerunājot par ražotājiem".

"Pārrobežu tirdzniecība dienvidu virzienā pieaug un desmitiem miljonu eiro ienākumi nonāk Latvijā. Uz tūristiem orientētā tirdzniecība ziemeļos pastāvīgi sarūk, un arī tas būtiski ietekmē mūsu valsts nodokļu ieņēmumus. Igaunijas alkohola uzņēmumiem, kas lielākoties ir ATML biedri, pārdošanas apjomi krītas, un tas rada milzīgu spiedienu uz biznesu un negatīvi ietekmē darba vietu stabilitāti," norādījusi Kutberga.

Uzņēmuma "Estonian Spirit" vadītājs Svens Ivanovs atzinis, ka kvalitatīvu stipro dzērienu ražotāji Igaunijā nonākuši ļoti smagā situācijā.

"Daudziem mazajiem ražotājiem ir ārkārtīgi grūti ieviest tirgū jaunus produktus, rezultātā pārdošanas apjomi krītas un krītas arī ražošana, līdz ar to ceļas izmaksas," viņš norādījis. "Stiprā alkohola pārdošanas apjomi šā gada pirmajā pusē kritušies divreiz vairāk nekā šai laikā pērn. (..) Zaudējumi ir lieli."

Kā lēš ATML, 2018.gadā robežas Latvijas pusē tiks pārdoti kopumā 3,5 miljoni litru stiprā alkohola jeb par 23% vairāk nekā pērn.

ATML apvieno lielos Igaunijas alkohola ražotājus un importētājus "Altia", "Liviko", "Pernod Ricard", "Prike", "Remedia", "Tridens", "Amber Distribution", "Coca Cola HBC", "Estonian Spirit", "Avallone", "Dunker", "Brown-Forman" un MOE.

 

Top komentāri

asais
a
ko igauņi var "cepties" ??? , pilnīgi vēmiens nāk lasīt šos spriedelējumus , jo 20 gadu garumā somi un zviedri ir to tik vien darījuši , ka barojuši igauņu alko ražotājus , pārdevējus utt. , diezgan daudz no igauņu nosacītās labklājības ir tieši pateicoties masveida ziemeļu kaimiņu alko-tūrismam visus šos 20 gadus , tagad pāris gadus izdevīgāk ir iepirkties LV un igauņi pēkšņi panikā ...!!!!!
Tantulis
T
Kā nu tā! Iznāk, ka valstij ekonomiski svarīgi stiprināt žūpību gan vietējo, gan iebraucēju vidū. Bez alkahola brūk sistēma?
VID
V
Toties mēs cenšamies piegādāt Igaunijai savus uzņēmumus - nodokļu maksātājus. Uztaisam šeit presingu un firma laiž reģistrēties uz eestiem. Viņi nav paskaitījusi cik mēs esam viņiem nodokļos uzdāvinājuši ?! Tā kā, lai paklusē !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits