Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuvā izmeklē gandrīz notikušu trīs aviolaineru sadursmi 11 km virs Marijampoles

Lietuvā sākta izmeklēšana par aprīlī notikušu incidentu, kad gaisā virs Marijampoles pašvaldības teritorijas gandrīz varēja sadurties trīs civilās lidmašīnas, piektdien raksta portāls 15min.lt , norādot, ka tas varēja būt saistīts ar aviodispečera pārgurumu.

Saskaņā ar portāla rīcībā esošo informāciju 19.aprīļa vakarā virs Lietuvas vienpadsmit kilometru augstumā lidojušas Polijas aviokompānijas LOT lidmašīna reisā no Varšavas uz Tallinu, Turcijas lidsabiedrības Corendon lidmašīna no Oulu Somijā uz Haniju Grieķijas Krētas salā un Tunisijas Nouvelair lidmašīna no Helsinkiem uz Monastīru Tunisijā.

Aptuveni virs Marijampoles pašvaldības teritorijas lidmašīnu ceļi faktiski krustojušies, raksta 15min.lt, norādot, ka šādā situācijā dispečeram bija jādod rīkojums mainīt augstumu, taču nezināmu iemeslu dēļ tas nav darīts. Sadursmi, kas būtu varējusi kļūt par smagāko aviokatastrofu Lietuvas vēsturē, izdevies novērst, ieslēdzoties brīdināšanas sistēmai TCAS un lidmašīnām strauji mainot augstumu.

Portāls norāda, ka kritiskā situācija, pēc neoficiālām ziņām, varēja izveidoties, jo Lietuvas valsts aeronavigācijas uzņēmuma Oro navigacija darbinieks, iespējams, bijis iemidzis vai darba vietā atradies reibumā.

Oro navigacija ziņu aģentūrai BNS norādījis, ka incidents novērsts, pateicoties vairāku līmeņu drošības pasākumu iedarbināšanai, bet sīkāku informāciju nav sniedzis saistībā ar pašlaik notiekošo izmeklēšanu.

Satiksmes ministrs Roks Masjulis uzsvēris, ka šī informācija tiek izvērtēta ļoti nopietni.

"Šobrīd notiek izmeklēšana, kuras rezultāti tiks analizēti kopā ar atbildīgajām institūcijām. Nedrīkst būt ne mazākās šaubu ēnas par Oro navigacija spēju garantēt gaisa telpas drošību," viņš rakstījis aģentūrai atsūtītajā komentārā.

Uzņēmums Oro navigacija piektdien paziņojis, ka incidenta brīdī Reģiona lidojumu vadības centrā nakts maiņā strādājuši četri cilvēki - maiņas priekšnieks un trīs dispečeri.

"Mediju informācija par darbinieku, kas varēja būt iereibis vai darba laikā aizmidzis, neatbilst patiesībai - tas fiksēts izmeklēšanas laikā ar objektīviem uzņēmuma kontroles līdzekļiem," uzsvērts aeronavigācijas uzņēmuma sniegtajā komentārā. "Provizoriskā izmeklēšana liecina, ka incidenta laikā horizontālais atstatums starp lidmašīnām bijis vismaz pieci kilometri, bet vertikālais - vismaz 200 metri."

Oro navigacija norāda, ka par incidentu informētas visas atbildīgās institūcijas - Eiropas Aviācijas drošības aģentūra, Transporta kompetenču aģentūra un atbildīgās Tieslietu ministrijas amatpersonas.

Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju ne 2017., ne 2018.gadā nav bijis incidentu, kuru cēlonis būtu darbinieku pārgurums vai dispečeru trūkums. Norādīts, ka arī šā gada pirmajā ceturksnī nav fiksēti nekādi negadījumi dispečeru kļūdu dēļ.

Top komentāri

rom4nov
r
Jus varat maksat par 40% mazak par elektroenergiju, nekada veida maldinot vai parkapjot likumu! Es iesaku visiem izlasit so rakstu - https://mklatvia.blogspot.com/ Es to esmu izmantojis kops decembra, un rekins patiesam ir kluvis mazaks!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits