Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuvas amatpersonas: Krievija Kaļiņingradas apgabalā pastāvīgi izvieto raķetes Iskander

Krievija pirmdien Kaļiņingradas apgabalā izvieto raķetes Iskander, kas spēj nest kodollādiņus, turklāt šoreiz gatavojas dislocēt tās uz pastāvīgu palikšanu, paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis..

"Tieši šodien pusdienlaikā Kaļiņingradā tiek pastāvīgi dislocētas raķetes Iskander. Tas nozīmē apdraudējumu ne tikai Lietuvai, bet pusei Eiropas valstu," prezidente sacījusi žurnālistiem Jonavas rajona Ruklā, kur pirmdien tiek atzīmēta pirmā gadskārta kopš NATO daudznacionālā bataljona dislocēšanas Lietuvā.

Kā norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs, iepriekš Krievija šos operatīvi taktiskos raķešu kompleksus Kaļiņingradas apgabalā dislocēja tikai uz mācību laiku, bet "šai reizē situācija ir citāda - tā ir pastāvīga dislokācija ar visu nepieciešamo infrastruktūru".

Pēc viņa teiktā, bija paredzēts, ka plkst.12 raķešu kompleksi tiks izkrauti Kaļiņingradas ostā.

Lietuvas izlūkdienesti iepriekš norādījuši, ka Iskander dislocēšana Kaļiņingradas apgabalā ir potenciāli bīstama galvenokārt tādēļ, ka tos var izmantot, lai kavētu NATO sabiedroto darbību reģionā. Savukārt izmantot šīs raķetes mērķu iznīcināšanai Lietuvas teritorijā faktiski nav vajadzības, jo tam pietiktu ar jau esošo potenciālu.

Kā uzsvēris Karoblis, reaģējot uz pastāvīgu Iskander dislocēšanu, aliansei jāgatavojas iespējai neitralizēt Krievijas militāro potenciālu, kas tiek attīstīts Kaļiņingradas apgabalā, lai ierobežotu NATO sabiedroto iespējas konflikta gadījumā ierasties Baltijas valstīs.

Grībauskaite aicinājusi NATO drīzāk atjaunināt Baltijas valstu aizsardzības plānus, atvieglot karaspēka pārvietošanos reģionā un nodrošināt tā pretgaisa aizsardzību.

Ballistisko raķešu sistēma Iskander, kas iekļauta Krievijas armijas bruņojumā kopš 2006.gada, ir paredzēta stratēģiski svarīgu objektu iznīcināšanai, un tās darbības rādiuss ir no 50 līdz 500 kilometriem, bet pēc dažiem datiem - līdz 700 kilometriem.

Krievija plāni apliecina, ka Latvijai kopā ar NATO sabiedrotajiem jāturpina nopietni investēt modernā pretgaisa aizsardzībā, komentēja Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Top komentāri

eksis
e
Varbūt tas ir labi, ka izvieto Kenigsbergā. Ja līdz šim R-eiropa varēja atrunāties, ka, ko tur to Baltiju aizsargāt, līdz mums tāpat to Iskanderi nevar atšaut, tad tagad jau arī viņiem būs par ko padomāt.
Schuzman
S
jāpastiprina zankcijas, lai krievija izput , kas jau tāpat vairs nav novēršams , vispār Austrumprūsija jau sen skaitās krievu okupēta teritorija , to krieviem iedeva lietošanā uz 50 gadiem pēc 2. pasaules kaŗja , lielvācijas kapitulācijas, ANO der ierosināt par šīs iropas teritorijas deokupācijas ar visub okuopantu repatriāciju uz mātes zemi.
Kārklu vācietis
K
Putins pasniedza Daļai dāvanu gadadienā.Atcerieties,troļļi,vispirms daudznacionālais kontingents Baltijā,pēc gada Iskanderi ... Un nevis otrādi .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits