Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Lietuvas valdība plāno nostiprināt robežu aizsardzību

Lietuvas valdība paredzējusi stiprināt valsts robežu aizsardzību, dažu gadu laikā iegādājoties robežsargiem jaunu aprīkojumu - patruļkuģi, ātrgaitas kuterus, kuģus ar gaisa spilveniem un bezpilota lidaparātus, teikts ceturtdien publiskotajā valdības programmas īstenošanas pasākumu plānā.

Līdz 2020.gadam iecerēts arī uzbūvēt žogu gar Lietuvas robežām ar Baltkrieviju un Krieviju.

"Žogs ir tikai viens no komponentiem, kas tiks izmantots robežapsardzes infrastruktūras veidošanā. Vienmēr būs efektīvāk ne tikai uzcelt žogu, bet arī ierīkot videonovērošanas sistēmu, jo viens pats žogs bez šādas sistēmas nebūs īpaši efektīvs," ziņu aģentūrai BNS sacījis Lietuvas Valsts robežapsardzes dienesta vadītājs Renats Požēla.

Pēc viņa teiktā, žoga augstums pārsniegs divus metrus, bet tas neizolēs Lietuvas teritoriju no abām kaimiņvalstīm pilnībā, jo pāri purviem un citām grūti pieejamām vietām žogs netiks celts.

Šā gada valsts budžetā paredzēti 3,6 miljoni eiro žoga būvei gar Krievijas Kaļiņingradas apgabala robežu. Novērošanas sistēmu tur, tāpat kā pie Baltkrievijas robežas, paredzēts ierīkot vēlāk.

Valdība arī sola līdz 2020.gadam robežsargiem nopirkt bezpilota lidaparātus. Pēc Požēlas teiktā, šāda tehnika tiek izmantota arī pašlaik, bet tā ir jau pārlieku novecojusi, tādēļ vietās, kur modernu robežas apsardzības līdzekļu nav un kur patruļām grūti piekļūt, bezpilota lidaparātu lietošana būtu "īstās zāles, kas robežsargiem vajadzīgas".

Viņš piebildis, ka jaunie bezpilota lidaparāti varētu tikt izmantoti arī dažu robežapsardzes objektu aizsardzībai.

Pērn robežsargi vairākas reizes ziņoja par bezpilota lidaparātiem, kas ielidojuši Lietuvas teritorijā no Baltkrievijas un Krievijas puses. Parasti robežpārkāpuma fakts tiek konstatēts vizuāli, bet ar modernākiem bezpilota lidaparātiem to varētu fiksēt precīzi, norādījis Valsts robežapsardzes dienesta vadītājs. Turklāt tiem varētu būt arī papildu funkcijas, piemēram, sakaru bloķēšanas iespēja.

Robežsargu vajadzībām domāts iepirkt arī jaunus kuģus ar gaisa spilveniem, kas būtu paredzēti meklēšanas un glābšanas operācijām Kuršu jomā, kā arī ātrgaitas kuterus reaģēšanai uz robežpārkāpumiem Baltijas jūrā un Kuršu jomā. Patrulēšanai Kuršu jomā plānots iegādāties īpaši šim mērķim pielāgotu kuģi. Baltijas jūrā patruļkuģis jau darbojas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits