Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Publiskoti jauni dokumenti par VDK darbību Lietuvā

Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās pētījumu centrs publiskojis jaunus Īpašā arhīva dokumentus, kas skar bijušās PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbību laikā no 1974. līdz 1985.gadam.

Interneta vietnē kgbveikla.lt publiskots 81 jauns dokuments, kas atspoguļo toreizējās Lietuvas PSR VDK izlūkošanas nodaļas un Otrās pārvaldes darbību.

Daļa no tiem attiecas uz Lietuvas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas un VDK sadarbību un liecina, ka VDK regulāri informējusi LKP CK par lietuviešu emigrācijas organizāciju darbību un iespējamajiem apdraudējumiem, ko tā varētu radīt padomju iekārtai.

Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās pētījumu centrs pievērš uzmanību apstāklim, ka informāciju par šo organizāciju darbību VDK saņēmusi ne tikai no saviem aģentiem, bet arī no PSRS vēstniecības Amerikas Savienotajās Valstīs darbiniekiem, piemēram, vēstniecības pirmā sekretāra Vaclova Sakalauska un otrā sekretāra Rimgauda Mališauska. Par to liecina divas vēstniecības uzziņas, kas nodotas Lietuvas PSR VDK rīcībā.

Ziņas par lietuviešu emigrantu organizāciju darbību VDK saņēmusi arī no toreizējās Lietuvas PSR Ārlietu ministrijas Politiskās informācijas nodaļas, kuru vadīja VDK kadru virsnieki.

Publiskoto dokumentu skaitā ir arī VDK uzziņas par avārijām dažādos Lietuvas rūpniecības objektos, par pretpadomju literatūras autoru meklēšanu un pretpadomju izdevumu Aušra.

Atklātībai nodotie VDK dokumenti vēsta arī par tobrīd jaunievēlēto Romas pāvestu Jāni Pāvilu II, par Lietuvas Katoļu akadēmijas darbību un ārvalstu lietuviešu nacionālistisko organizāciju gatavošanos svinēt Lietuvas kristīšanas 600.gadadienu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits