Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Strasbūras tiesa: Lietuva devusi cerību uz mūžu ieslodzītajiem

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzinusi, ka Lietuva vairs nepārkāpj ar mūža ieslodzījumu notiesāto personu tiesības, paverot šiem cilvēkiem reālu iespēju iznākt brīvībā.

Kā šonedēļ secinājuši septiņi ECT tiesneši, martā Lietuvas Seimā pieņemtie likumdošanas grozījumi, kas pieļauj iespēju pārskatīt un mīkstināt šādus tiesas spriedumus, atrisinājuši situāciju.

Tiesa atzinusi par pieņemamu 20 gadu termiņu, pēc kura šādu ieslodzīto situācija var tikt izvērtēta no jauna. Tā pievērsusi uzmanību apstāklim, ka pats ieslodzītais var aktīvi piedalīties sprieduma pārskatīšanas procedūrās un Lietuvas likumā noteiktie kritēriji "ir pietiekami objektīvi, lai ļautu sekmīgi novērtēt, vai persona ir labojusies un tādējādi pelnījusi soda mīkstināšanu".

"Tiesa nolēmusi, ka mūža ieslodzījuma mīkstināšanas procedūra un tās prasības, ko nesen pieņēmušas Lietuvas varas iestādes, ir pieņemams un pietiekams prasītāju sūdzības risinājums," teikts tiesas atzinumā.

Līdz ar to Strasbūras tiesa svītrojusi no lietu saraksta 16 uz mūžu ieslodzītu personu prasības.

Minētos likuma grozījumus Lietuvas Seims šogad pieņēma, reaģējot uz 2017.gadā pasludināto ECT atzinumu, ka Lietuva pārkāpj ar mūža ieslodzījumu notiesāto personu tiesības, nedodama šiem cilvēkiem nekādas reālas cerības atgūt brīvību.

Saskaņā ar šiem grozījumiem tiesai ir tiesības, bet nav pienākuma aizstāt mūža ieslodzījumu ar īsāku cietumsodu uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem, ņemot vērā notiesātā uzvedību cietumā.

Kā ziņots, Lietuvas tiesa pirms nedēļas pirmo reizi pieņēma lēmumu mīkstināt sodu notiesātājam, kam piespriests mūža ieslodzījums par 1990.gadā izdarītu slepkavību. Saskaņā ar Viļņas apgabaltiesas lēmumu šis cilvēks, kas no 46 sava mūža gadiem cietumā pavadījis gandrīz 29, vēl pēc pieciem gadiem varēs iziet brīvībā.

Lietuvā mūža ieslodzījumu šobrīd izcieš vairāk nekā simts notiesāto. Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Ieslodzījuma vietu departamenta pārstāve Simona Banēniene, tiesas saņēmušas lūgumus pārskatīt šos spriedumus no 24 cilvēkiem, pieci no tiem noraidīti, viens izpildīts, bet pārējo pieteikumu izskatīšana vēl turpinās.

Pirms tam vieglāku sodu saņēmis tikai viens uz mūžu notiesātais - 2012.gadā prezidente Daļa Grībauskaite apmierinājusi viņa apžēlošanas lūgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits