Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

2010. gads - bagātīgs izgudrojumu gads

Līdz 2010. gada beigām vēl palicis apaļš mēnesis, taču pamazām var sākt apkopot šajā posmā paveikto. Amerikāņu žurnāls Time jau sagatavojis pirmo kopsavilkumu, iepazīstinot ar šā gada 50 izcilākajiem izgudrojumiem.

Žurnāla redakcijas skatījumā visvairāk izcilu brīžu bijis transporta nozarē. Ievērojamu «izrāvienu» piedzīvojusi šosejas «otrā stāva» apgūšana, jo šogad prezentēti vairāki transporta līdzekļi, kas spēj ne tikai braukt pa ceļu, bet arī pacelties spārnos. Interesents jauninājums ir arī bezšofera automašīna, kas riņķoja pa pasauli, sekmīgi izvairoties no sadursmēm ar citiem auto un cilvēkiem. Tas ļauj ticēt, ka jau šajā desmitgadē cilvēki varēs automašīnas vadīšanas funkciju nodot datoram un paši bezrūpīgi izbaudīt ceļu.

Atzinību izpelnījās arī no cilvēces attīstības viedokļa ne pārāk nozīmīgi, taču sabiedrībā pozitīvi uztverti jaunievedumi. Piemēram, Apple iPad planšetdators, kuram piedēvē maģiskas spējas «mainīt interneta lietošanas paradumus». Arī profesionālu fotogrāfu aprindās vēsi sagaidītā Sony spoguļhibrīdkamera Alpha A55 tiek daudzināta kā nozīmīgs pavērsiens šajā jomā.

Kā parasti, aktīvi pastrādājusi militārā un enerģētikas nozare. Pirmā uzslavēta par robotisku eksoskeletu, nocietināšanas materiālu un mazāk bīstamām sprāgstvielām. Otrā sarūpējusi efektīvākus elektrības ražošanas veidus un taupīgākas elektroierīces.

Par aizvien ciešāku robotu ienākšanu cilvēku sabiedrībā liecina dienvidkorejiešu izgatavotais metāliskais angļu valodas skolotājs, kurš drīzumā varētu aizstāt dzīvus cilvēkus. 30 tūkstošu Korejā strādājošo ārvalstu pasniedzēju ir satraukti, un arī pārējo profesiju pārstāvjiem jāapzinās, ka viņu amatu drīz varētu ieņemt mehāniskie «līdzpilsoņi». Ja kāds uzskata, ka roboti netiks galā ar saviem pienākumiem, tad viņam vajadzētu iepazīties ar sarkasma detektoru - ierīci, kas labāk nekā cilvēks spējot atpazīt zobgalības.

Atmetot fantastiskos un pārāk vienkāršos, piedāvājam iepazīties ar zinātnes un tehnoloģiju «izrāvieniem», kas, ļoti iespējams, jau drīzumā kļūs par mūsu ikdienas sastāvdaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits