Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Al Qaeda atdzimst kā Fēnikss no pelniem

ASV un citas rietumvalstis pārņēmusī trauksme par uzbrukuma draudiem apliecinājusi, ka līdzšinējās runas par starptautiskās teroristu organizācijas Al Qaeda norietu bijušas stipri pārspīlētas. ASV lēmums slēgt aptuveni 20 vēstniecību un konsulātu vairākās musulmaņu valstīs norādījis, ka Al Qaeda, par spīti līdzšinējiem centieniem, nav sakauta, turklāt arvien lielākus draudus rada tās Jemenā bāzētais atzars Al Qaeda Arābijas pussalā.

Maina fokusu

«Tiem, kuri apgalvoja, ka Al Qaeda ir sakauta vai nonākusi uz nāves gultas, ir sliktas analīzes spējas vai arī viņi bijuši negodīgi pret sabiedrību,» sarunā ar The Christian Science Monitor sacīja Bils Rodžo, žurnāla Long War Journal, kas vēsta par cīņu pret terorismu, redaktors.

Pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem, kad uzbrukumā Dvīņu torņiem un Pentagonam gāja bojā gandrīz 3000 cilvēku, ASV pieteica karu pret terorismu, solot izsvēpēt Al Qaeda. 2011. gadā vērienīgā operācijā ASV spēki nogalināja organizācijas līderi Osamu bin Ladenu.

Panākumi cīņā pret terorismu un fakts, ka Al Qaeda sekotājiem kopš 2001. gada neizdevās īstenot atkārtotus uzbrukumus ASV teritorijā, daudzus mudināja domāt, ka organizācijas draudi ir mazinājušies. Tomēr eksperti apgalvo, ka pirms vairākām dienām ASV saceltā trauksme pierādījusi pretējo.

Ja Pakistānā bāzētā un kādreiz O. bin Ladena vadītā Al Qaeda ir vājināta, tās ietekmīgais Arābijas pussalas atzars ir tikai audzis. Kā norādījuši eksperti, atzara ietekmi vairojis tā dēvētais Arābu pavasaris, kura laikā vairākās Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīs tauta sacēlās pret valdošo režīmu.

«Arābu pavasaris radījis lielu haosu arābu pasaulē un plašāk visā Tuvo Austrumu reģionā, taču Al Qaeda pārtiek no haosa,» norādīja pētījumu centra Brookings Institution analītiķis Brūss Rīdels.

Jaunie draudi apstiprina analītiķu prognozes, ka Al Qaeda fokusējusies uz «vietējiem» mērķiem, lai veicinātu striktu islāmu atbalstošu režīmu izveidi tādās valstīs kā Jemena, Sīrija un Irāka.

Mudina pamest Jemenu

Vašingtona vismaz līdz sestdienai slēgusi 19 vēstniecību un konsulātu, galvenokārt Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, kā arī brīdināja amerikāņus, ka šajos reģionos pastāv nopietni uzbrukuma draudi kādam ar ASV vai citām rietumvalstīm saistītam mērķim. Vašingtona brīdināja, ka terora akts var būt vērsts arī pret kādu tūristu iecienītu pulcēšanās vietu, sākot no populāriem apskates objektiem līdz lidostai.

Drošības pasākumi īpaši pastiprināti Jemenā. Otrdien ASV mudināja amerikāņus nekavējoties pamest nestabilo valsti un izveda no galvaspilsētas Sanas vēstniecības darbiniekus, kuru atrašanās pārstāvniecībā «neesot vitāli svarīga».

Diplomātiskās pārstāvniecības darbiniekus no Jemenas atsauca arī Lielbritānija. Vēstniecības uz laiku slēgušas arī tādas valstis kā Francija, Vācija un Norvēģija.

Mediji ziņoja, ka ASV otrdien īstenojusi vairākus gaisa uzlidojumus Jemenā bāzētajiem kaujiniekiem. Bezpilota lidaparātu uzlidojumā nogalināti vismaz četri Al Qaeda kaujinieki.

Avoti Jemenas izlūkdienestā raidsabiedrībai BBC apstiprinājuši, ka pēdējo dienu laikā Sanā ieradušies dučiem Al Qaeda locekļu, kas plāno vērienīgu terora aktu.

Lēmums slēgt vēstniecības pieņemts pēc tam, kad ASV pārtvēra Al Qaeda līderu savstarpējos ziņojumus. Kā ziņoja CNN, tajos O. bin Ladena amata pēctecis Aimans ez Zavāhirī nodevis komandu Arābijas pussalas atzara organizācijas līderim Nasaram al Vahiši nekavēties ar uzbrukumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits