Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Boeing 737 MAX 8 gaisā nepacelsies vēl vismaz divarpus mēnešus

Starptautiskā Gaisa satiksmes asociācija (IATA) prognozē, ka ASV aviobūves kompānijas Boeing ražotā modeļa 737 MAX 8 lidmašīnu izmantošana varētu būt aizliegta vēl vismaz 10-12 nedēļas. Aizliegums izmantot šī modeļa lidmašīnas pēc divām traģiskām aviokatastrofām tika noteikts martā.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par to, kad ar šīm lidmašīnām varētu tikt atsākti lidojumi, IATA vadītājs Aleksandrs de Žunjaks trešdien preses konferencē sacīja: "Ir grūti teikt. Mēs no regulatoriem esam sapratuši, ka aizliegums ilgs vēl vismaz 10 līdz 12 nedēļas."

"Šis lēmums ir atkarīgs no dažādiem regulatoriem un iestādēm, kas ir atbildīgas par sertifikāciju," viņš piebilda.

De Žunjaks informēja, ka pēc piecām līdz sešām nedēļām ar aviokompāniju, regulatoru un lidmašīnu ražotāja pārstāvjiem tiks rīkota sanāksme, lai "izvērtētu jau padarīto un to, ko vēl nepieciešams paveikt, lai varētu atsākt šo lidmašīnu izmantošanu komerciālajos avioreisos."

Pēc divām traģiskām avārijām 11. martā Ķīna kļuva par pirmo valsti, kas savām lidsabiedrībām aizliedza izmantot 737 MAX sērijas lidmašīnas.

Tas notika dienu pēc tam, kad Etiopijā Ethiopian Airlines aviolaineris Boeing 737 MAX 8 ar 157 cilvēkiem avarēja dažas minūtes pēc pacelšanās. Visi cilvēki gāja bojā, tostarp astoņi Ķīnas pilsoņi.

Indonēzijas aviokompānijas Lion Air lidmašīnas 737 MAX katastrofā pērn oktobrī gāja bojā 189 cilvēki.

Portāls Diena.lv iepriekš vēstīja, ka piloti jau 4 mēnešus pirms otrās traģēdijas konfrontējuši avioražotāju un pieprasījuši atrisināt problēmas ar MAX sērijas lidmašīnās ieviesto drošības sistēmu, kuras kļūdainā darbība, iespējams, ir bijis galvenais faktors gan pērn rudenī notikušajā Lion Air, gan šogad martā notikušajā Ethiopian Airlines katastrofā.

Amerikāņu raidorganizācijas CBS rīcībā nonācis audioieraksts, kurā fiksēta American Airlines pilotu tikšanās ar Boeing pārstāvjiem. Tikšanās laikā, kas notika dažas nedēļas pēc Lion Air traģēdijas, aviobūvnieka pārstāvji sola pilotiem, ka jau drīz gaidāmi atjauninājumi programmatūrā, lai novērstu kļūmes MCAS sistēmā. Solīts, ka atjauninājumi varētu būt gatavi aptuveni pusotra mēneša laikā, taču "kompānija procesu negribot sasteigt". Četrus mēnešus vēlāk nogāzās Etiopijas aviokompānijas lidmašīna, ļoti iespējams, šīs pašas sistēmas kļūmes dēļ.

MCAS drošības sistēma (angliski - The Maneuvering Characteristics Augmentation System), kas ieviesta MAX sērijas lidmašīnās, paredzēta kā automātiska aizsardzība, lai nepieļautu tādu lidmašīnas ātruma un augstuma uzņemšanas leņķa kombināciju, kas var novest pie kritiskas ātruma zaudēšanas, cēlējspēka zaudēšanas un attiecīgi lidaparāta krišanas. Vairākos gadījumos sistēma aktivizējusies nevietā, automātiski "spiežot" lidaparāta purngalu uz leju, kad tas nebija nepieciešams un augstuma uzņemšanas leņķis patiesībā bija normas robežās. Tādējādi piloti burtiski bija spiesti cīkstēties paši ar savu lidaparātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits