Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Facebook veidos jaunu kriptovalūtu Libra

Sociālo mediju kompānija Facebook otrdien paziņojusi, ka plāno izveidotu jaunu kriptovalūtu, kurai dots nosaukums Libra.

Līdzīgi kā Bitcoin, Facebook izveidotās valūtas pamatā būs blokķēdes tehnoloģija, bet plānots to pasargāt no cenu svārstībām.

Facebook nebūs piekļuves datiem par transakcijām ar šo kriptovalūtu, norādīja Libra projekta menedžeris Deivids Markuss.

Sākotnēji jauno kriptovalūtu plānots izmantot, lai veiktu pārskaitījumus starp dažādām valūtām, bet ilgtermiņā plānots padarīt Libra par pilnvērtīgu maksāšanas līdzekli, sacīja Markuss.

Lai sasniegtu šo mērķi, Facebook izveidojis apvienību Libra Association, kas bāzēta Ženēvā, Šveicē. Aliansē patlaban ietilpst 28 dalībnieki, tostarp lielākie maksājumu tīkli Visa, MasterCard un Paypal, kas var sekmēt Libra integrēšanu maksājumu sistēmās.

Aliansei pievienojušās arī kompānijas Vodafone un eBay, naktsmītņu rezervēšanas platforma Booking.com un mūzikas straumēšanas lietotne Spotify, kā arī kopbraukšanas pakalpojumu kompānijas Uber un Lyft.

Katrs no šiem uzņēmumiem investējis vismaz desmit miljonus dolāru, kļūstot par Libra dibinātājiem. Lai iegūtu iespēju piedalīties šajā projektā, visiem uzņēmumiem bija jāatbilst vairākiem kritērijiem, tostarp to tirgus vērtībai jāpārsniedz miljards dolāru un jābūt vairāk nekā 20 miljoniem klientu.

Markuss pauda cerību, ka nākamgad, kad tiks laista klajā jaunā kriptovalūta, Libra Association būs jau vairāk nekā 100 biedri. Viņš uzsvēra, ka nedz Facebook, nedz kāda cita atsevišķa kompānija nekontrolēs šo kriptovalūtu.

Bitcoin un citas kriptovalūtas ir bēdīgi slavenas ar milzīgām cenu svārstībām, un Facebook vēlas pasargāt savu jauno valūtu no šādas nestabilitātes. Tādēļ Libra pilnībā tiks segta ar rezerves fondu, ko veidos dažādas valūtas.

"Mēs pilnā apmērā atbalstām šo jauno digitālo valūtu ar rezervēm no pasaulē labākajiem līdzekļiem - vērtspapīriem un valūtām no pasaules labākajām centrālajām bankām," paziņoja Markuss, minot Eiropas Centrālo banku, ASV Federālo rezervju sistēmu, Anglijas Banku un Japānas Banku.

Atšķirībā no Bitcoin Libra nav lietotāju izveidota valūta un tā būs jāiegādājas no Libra Association dalībniekiem vai tirdzniecības platformās.

Facebook ir pārliecināts, ka Libra galu galā kļūs par globālu valūtu, ko varēs izmantot visiem maksājumiem visur. Taču Markuss norādīja, ka izaugsmei būs nepieciešams laiks.

Viņš prognozēja, ka nākamo desmit gadu laikā attīstītajās valstīs algas tiks izmaksātas un nodokļi maksāti šo valstu suverēnajās valūtās, taču valstīs, kur ir augsta inflācija un nav piekļuves finanšu pakalpojumiem, situācija var attīstīties krasi atšķirīgi un par risinājumu var kļūt tādas kriptovalūtas kā Libra.

Viens no lielākajiem izņēmumiem ir Ķīna, kur Libra nebūs pieejama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits