Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Afgāņu amatpersona: Talibi pieprasa Gvantanamo ieslodzīto pārvešanu uz Kataru

Talibu nemiernieki sarunās ar ASV pieprasījuši Gvantanamo ieslodzīto pārvešanu uz Kataru, piektdien pavēstīja Afganistānas prezidenta pārstāvis Aimals Faizi. Pret ieslodzīto pārvešanu gan asi iebilst Afganistānas valdība, kas vēlas, lai pašlaik Gvantanamo bāzē ieslodzītie tiktu nosūtīti uz Afganistānu.

Jau vēstīts, ka talibi šonedēļ paziņoja par plāniem Katarā izveidot politisko biroju. Šāda biroja atvēršana tiek uzskatīta par pirmo soli pretim izlīguma sarunām, lai varētu izbeigt asiņaino karu.

Viena no nemiernieku prasībām miera sarunu sākšanai ir Gvantanamo ieslodzīto atbrīvošana, taču kaujinieki savā paziņojumā nav precizējuši, kurp ieslodzītie būtu jāpārved.

Par nemiernieku prasību pārvest ieslodzītos uz Kataru Savienotās Valstis Afganistānas prezidentu Hamidu Karzai informējušas neilgi pirms pērnajā decembrī Bonnā notikušās Afganistānai veltītās konferences, atklāja Faizi. "Amerikāņi un talibi tikušies vairākkārt. Šis jautājums ticis apspriests. Taču todien, kad amerikāņi runāja ar Karzai, bija pirmā reize, kad viņi runāja par ieslodzīto pārvešanu uz Kataru," skaidroja amatpersona.

Kabula atbalsta Gvantanamo ieslodzīto atbrīvošanu, "taču mēs nevēlamies, lai viņi tiktu nosūtīti tieši uz Kataru, mūsu valdība asi iebilst pret to", uzsvēra Faizi.

Karzai valdība bažījas, ka tā varētu tikt atstumta no ASV un talibu miera sarunām, un, kā norādīja Faizi, Kabula vēlas "Afganistānas vadītu pārejas" procesu. "Ieslodzītie vispirms būtu jānosūta uz Afganistānu. Mēs to ar ASV apspriežam pēdējos piecus gadus. Taču līdz šim mēs neesam panākuši vienošanos šajā jautājumā," viņš piebilda.

Tikmēr Vašingtona trešdien atzina, ka lēmums par Gvantanamo ieslodzīto atbrīvošanu cerībā sekmēt miera procesu ar talibiem vēl nav pieņemts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits