Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Aizlidoja!

Grieķu bandīts Vasilis Paleokosts un viņa albāņu kolēģis Alkets Rizajs ļoti negribēja stāties tiesas priekšā un saņemt pelnītu sodu par bēgšanu no cietuma. 2006.gadā viņiem bija izdevies aizbēgt no Koridalosas cietuma, kur tiek turēti īpaši bīstami noziedznieki. Bandītu līdzdalībnieki toreiz nolaupīja helikopteru, atlidoja uz cietumu un bez problēmām savāca abus bēgļus pastaigu laukumā. Rizaju noķera pēc dažiem mēnešiem, Paleokosts varēja baudīt brīvību vairāk nekā divus gadus, līdz pagājušā gada augustā atkal nonāca aiz restēm.
Holivudas filmu ar šādu scenārijudroši vien uzskatītu par banālu: diviem bīstamiem noziedzniekiem Grieķijā jau otro reizi izdevies ar helikopteru aizbēgt no augstākās drošības pakāpes cietuma.

Bēgšana Nr.2

Šonedēļ vajadzēja sākties tiesas prāvai, kurā Paleokosts un Rizajs droši vien saņemtu vēl daudzus gadus pie sava ilgā cietumsoda. Viņi atkal bija nogādāti Koridalosas cietumā Atēnu apkaimē, lai sagatavotos prāvas sākumam. Taču pirmdien no abiem bandītiem cietumā vairs nebija ne vēsts. Kur viņi palika? Varbūt ar dakšiņu izraka 100 metru garu pazemes eju vai satina garu virvi no palagiem? Nē, viņi vienkārši izgāja pastaigu laukumā, kur tos savāca līdzdalībnieku nolaupīts helikopters. Cietumsargi tikai bezpalīdzīgi noskatījās, kā Paleokosts ar Rizaju jau otro reizi nepilnos trīs gados aizbēg no "augstākās drošības pakāpes" cietuma.

Šis incidents ir pamatīgs pliķis sejā Grieķijas varas iestādēm, kas sākušas izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai bandītiem nebija līdzdalībnieku cietumsargu vidū, jo pārāk vienkārši Paleokosts ar Rizaju atkal tika uz brīvām kājām. Aculiecinieki vēsta, ka seriāla Izlaušanās cienīgā bēgšanas operācija notikusi dažās minūtēs. Līdzdalībnieku nolaupītais helikopters atlidoja uz cietumu, apstājās virs pastaigu laukuma, nolaida virvi un uzņēma abus bēgļus.

Cietumsargi atklāja uguni uz helikopteru, bet nespēja aizkavēt bēgšanu. Kāda sieviete no helikoptera viņus apšaudīja ar Kalašņikova automātu. Atskanot pārējo cietumnieku gavilēm, helikopters pacēlās gaisā un attālinājās no cietuma. Tas devās uz Atēnu priekšpilsētu, kur bēgļus jau gaidīja līdzdalībnieku sagādātā automašīna. Helikopters vēlāk tika atrasts ar visu pilotu, kuram bija sasietas rokas un galvā uzmaukts maiss. Pilots izmeklētājiem stāstīja, ka kāda sieviete un vīrietis noīrējuši helikopteru, lai dotos lidojumā uz Atēnām, bet vēlāk izvilkuši ieročus un pavēlējuši lidot uz Koridalosas cietumu.

Grieķu "Robins Huds"

Līdzīgs scenārijs tika īstenots jau 2006.gada jūnijā, kad bēgšanu organizēja Vasiļa Paleokosta brālis Niks. Arī toreiz bandīti nolaupīja helikopteru, kas bēgļus savāca cietumā. Sargi vilcinājās atklāt uguni uz helikopteru, jo domāja, ka neplānotā vizītē ieradušies cietuma inspektori. Helikopters nogādāja bēgļus netālajā kapsētā, kur viņi pārsēdās uz motocikliem un pazuda. Rizajs un Niks Paleokosts tika noķerti 2006.gada septembrī, bet Vasilim Paleokostam izdevās noturēties brīvībā līdz 2008.gada augustam. Viņi visi ir rūdīti noziedznieki: albāņu imigrantam Rizajam par slepkavību bija piespriests mūža ieslodzījums, Vasilis Paleokosts izcieta 25 gadu cietumsodu par bruņotām laupīšanām un citiem noziegumiem.

Paleokostu banda bija specializējusies banku aplaupīšanā, kā arī grieķu bagātnieku nolaupīšanā un izpirkuma maksas pieprasīšanā. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka pagājušā gada vasarā tieši Paleokosts izplānoja miljonāra Georga Milona nolaupīšanu. Tuvinieki par Milona atbrīvošanu samaksāja līdz pat 12 miljoniem eiro. Iespējams, Paleokosta bandas locekļi bija saistīti arī ar janvārī notikušo kuģniecības magnāta Perikla Panagopula nolaupīšanu. Par viņa atbrīvošanu esot samaksāti pat 30 miljoni eiro.

Grieķijas prese vēsta, ka Paleokosta dzimtenē viņš ir pazīstams kā "mūsdienu Robins Huds", jo izpelnījies daudzu vietējo apbrīnu. Paleokosts izdalījis daļu laupījuma trūcīgiem ļaudīm, kā arī solījis aplaupīt tikai bagātniekus, nevis vienkāršus cilvēkus. Nav brīnums, ka Paleokostam ir daudz atbalstītāju, kas priecājas par viņa izbēgšanu. Sociālizācijas portālā Facebook pat parādījies viņa fanu klubs ar saukli "Paleokosts pret Koridalosu: 2 pret 0".

Apņēmīgās sievietes

Šāds rezultāts ir ļoti nepatīkams Grieķijas varas iestādēm, kas izmeklē bēgšanas apstākļus. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka bēgšana notikusi ar cietumsargu palīdzību. "Valdība uzskata, ka šādu operāciju nevarēja īstenot bez palīdzības no iekšpuses," spriež Grieķijas tieslietu ministrs Niks Dendiass. Izmeklētāji pārbauda cietumsargu bankas kontus, lai noskaidrotu, vai pēdējā laikā viņi nav saņēmuši aizdomīgi lielas naudas summas. Cietuma priekšnieks jau atlaists no darba. Cietumsargi gan uzskata, ka viņi tiek padarīti par grēkāžiem. Zināms, ka cietumā bija pārāk daudz ieslodzīto un pārāk maz sargu. Opozīcijas partijas apgalvo, ka šis incidents ir kārtējais pierādījums valdības nekompetencei. "Valstī, kur nekas nedarbojas, kā nākas, gaisa satiksme no Koridalosas cietuma darbojas ļoti labi," ironizē sociālistu pārstāvji.

Helikoptera izmantošana bēgšanā no cietuma gan nav nekāds jaunums, jo šo paņēmienu izmantojuši gan Īru republikāņu armijas kaujinieki, gan narkotiku kontrabandisti. Grieķijas policija uzskata, ka šoreiz bēgšanu organizējusi Rizaja albāņu draudzene. Ja tā, viņa ir ņēmusi piemēru no Sidnejas iedzīvotājas Lūsijas Dudko, kura pirms desmit gadiem līdzīgā veidā centās izpestīt mīļoto vīrieti no cietuma. Krievu izcelsmes bibliotekāre Dudko noīrēja helikopteru un, piedraudot ar ieroci, pavēlēja pilotam doties uz cietumu, kur tika turēti bīstamākie Austrālijas noziedznieki. Viņu vidū bija Dudko mīļākais Džons Kiliks, kuram bija piespriesti 28 gadi par bruņotu laupīšanu. Dudko savāca savu mīļoto un aizbēga no cietuma, tiesa gan, viņu prieki nebija ilgi, jo pēc sešām nedēļām saldais pārītis tika aizturēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits