Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Aktivizējas karadarbība Austrumukrainā

Konflikts, kas Austrumukrainā izcēlās 2014. gada aprīlī pēc tam, kad proeiropeiski noskaņotie protestētāji Kijevā panāca promaskaviskā prezidenta Viktora Janukoviča atkāpšanos, prasījis 10 tūkstošu cilvēku dzīvību, bet divus miljonus piespiedis doties bēgļu gaitās. 2015. gada februārī Minskā Vācijas un Francijas līderu klātbūtnē Ukrainas un Krievijas prezidenti vienojās par pamiera ievērošanu, tomēr cīņas starp Ukrainas valdības spēkiem un Maskavas atbalstītajiem separātistiem turpinājās, bet ne vairs tādā apmērā kā kara pirmajos mēnešos.  
Karš Sīrijā, migrācijas krīze Eiropā, ASV prezidenta vēlēšanas un teroristiskais grupējums Islāma valsts pēdējos mēnešos ir pasaules uzmanības centrā, tikmēr reti kurš pamanījis, ka pastiprinājusies karadarbība Ukrainas austrumos, kur joprojām atrodas tūkstošiem Krievijas karavīru. Šovasar konflikta zonā reģistrēts lielākais bojāgājušo skaits pēdējā gada laikā, tāpēc pieaug bažas, ka regulārās apšaudes var atkal pāraugt pilna apmēra karadarbībā, neraugoties uz to, ka formāli Austrumukrainā kopš 2015. gada sākuma spēkā ir pamiers. 

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kuras novērotāji atrodas Austrumukrainā, un ANO apgalvo, ka pēdējos mēnešos abas konfliktā iesaistītās puses atkal ķērušās pie smagās artilērijas, tajā skaitā haubiču un Grad raķešu palaišanas sistēmu, izmantošanas, lai gan tās atvilkšanu no frontes paredz Minskas vienošanās.  

Saskaņā ar ANO datiem jūnijā un jūlijā Austrumukrainā apšaudēs nogalināti 20, bet ievainoti 122 civiliedzīvotāji, raksta The Washington Post. Tas esot divreiz vairāk nekā vidēji mēnesī iepriekšējos deviņos mēnešos. Ukrainas armija ziņo, ka jūlijā dzīvību zaudējuši vismaz 13 karavīru. Svētdien Kijeva paziņoja, ka diennakts laikā nogalināti trīs ukraiņu karavīri, bet vēl četri ievainoti.  

Eskalējoties vardarbībai frontē, starptautiskajām organizācijām arvien grūtāk ir novērot situāciju konflikta zonā. Pirms divām nedēļām EDSO novērotājus apturēja separātistu kaujinieki, piedraudot ar ieročiem. Situācijas pasliktināšanās apgrūtina arī humānās palīdzības misiju darbu. 

No Krievijas okupētās un anektētās Krimas pienākusi informācija, ka pussalas ziemeļos nedēļas nogalē dislocēts liels skaits krievu karavīru un bruņutehnika. "Okupanti veic militāros manevrus, un mums ir jābūt gataviem, ka jebkurā brīdī viņi var uzsākt liela vai neliela mēroga uzbrukumu [Ukrainai]," paziņojis Ukrainas prezidenta pārstāvis tā dēvētās pretterorisma operācijas jautājumos Andrijs Lisenko. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet otrdienas, 9.augusta laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits