Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Al Arabiya: Osamas bin Ladena nāvē, visticamāk, vainojams viņa pēctecis amatā Aimans az Zavahiri

Televīzijas kanāls Al Arabiya izveidojis dokumentālo filmu par grupējumu Al Qaeda, atbilstoši kurai par grupējuma iepriekšējā līdera Osamas bin Ladena fiziskās iznīcināšanas operācijas panākumiem Savienoto Valstu slepenie dienesti ir parādā pateicību viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem, vēsta interneta portāls Newsru.com.

Vairāki augstu stāvoši Al Qaeda biedri daudzus gadus ir cīnījušies par varu grupējumā. Pats O. bin Ladens, kā noskaidroja žurnālisti, par savu mantinieku neilgi pirms nāves bija nozīmējis Ēģiptes ārstu un teologu, vienu no saviem tuvākajiem līdzgaitniekiem Aimanu az Zavahiri, kurš arī kļuva par teroristu līderi pēc O. bin Ladena bojāejas.

vēsta ziņu aģentūra UPI, Al Arabiya materiālā apgalvots, ka A. az Zavahiri uzreiz pēc tam īstenojis veselu pasākumu kompleksu sava priekšnieka likvidēšanai. Televīzijas kanāls arī norāda, ka cīņā par varu A. az Zavahiri vienmēr bijis gatavs uz galējiem soļiem, ieskaitot konkurentu fizisku lividēšanu. Televīzijas kanāls secinājis, ka ikreiz, kad A. az Zavahiri pacēlies pa Al Qaeda hierarhijas kāpnēm, gājis bojā kāds no viņa līdzgaitniekiem.

Beigās par A. az Zavahiri upuri kļuvis arī pats O. bin Ladens. Pēdējā laikā, O. bin Ladena veselībai aizvien pasliktinoties, par vadoņa lomu Al Qaeda bez tā brīža „terorista nr. 2”, pēc ASV klasifikācijas, cīnījās arī Saifs al Adels, Anvars al Avlaki un Abu Jaha al Libi. Tomēr tieši A. az Zavahiri laikā, kad O. bin Ladens atradās  patvērumā pie Islāmabadas, divas reizes nosūtīja pie viņa savus sakarniekus. Viņš, kā apgalvots filmā, zināja, ka kurjeriem seko CIP aģenti, un apzināti ļāva pēdējiem noskaidrot O. bin Ladena atrašanās vietu.

Jāatgādina, ka O. bin Ladens tika nogalināts šī gada 2. maijā, ASV slepeno dienestu īpašas operācijas gaitā. Teroristu, kura atrašanās vietu amerikāņi nespēja noskaidrot daudzus gadus, atrada elitārā rajonā vienā no Pakistānas galvaspilsētas Islāmabadas piepilsētām. Operācijas laikā, kā paziņoja ASV varas iestādes, O. bin Ladens izrādīja pretestību un tika nogalināts. Saskaņā ar oficiālo versiju, viņa mirstīgās atliekas tajā pašā dienā tika apglabātas Arābijas jūrā.

Mēnesi vēlāk Aimans az Zavahiri tika oficiāli iecelts par Al Qaeda vadītāju, neraugoties uz virknes augstu stāvošo grupējuma biedru pretdarbībām. Drīz pēc tam viņš izplatīja videouzrunu, kas bija veltīta bojā gājušajam O. bin Ladenam. Šajā uzrunā A. az Zavahiri nosauca O. bin Ladenu par „ labu, iejūtīgu un cēlsirdīgu” cilvēku, norāda televīzijas kanāls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits