Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Amazones lietusmežos izcēlušies jauni ugunsgrēki

Brazīlija svētdien nosūtīja divas armijas lidmašīnas Hercules C-130 palīdzēt cīņā pret ugunsgrēkiem Amazones lietusmežos, kur sākušies simtiem jaunu ugunsgrēku.

Aizsardzības ministrija paziņoja, ka lidmašīnas sākušas mest tūkstošiem litru ūdens Portuvelju, Rondonijas štatā Brazīlijas ziemeļrietumos, kuru pārņēmuši biezi dūmi.

Ugunsgrēki pārņēmuši plašas teritorijas netālu no Bolīvijas robežas, pastiprinot gaisa piesārņojumu pasaules lielākajā lietusmežā.

Eksperti norādījuši, ka šogad problēma saasinājusies, ko lauksaimniecības platību iegūšanai nepieciešamā izciršana notikusi mēnešiem ilgušā sausuma laikā.

Vismaz septiņi Brazīlijas štati, tostarp Rondonija, ir lūguši armijas palīdzību Amazonē, kur bāzēti vairāk nekā 43 000 karavīru, kas ir pieejami cīņā pret ugunsgrēkiem, paziņojušas amatpersonas.

Ugunsgrēki izpelnījušies ievērību visā pasaulē, un tie ir nozīmīgs temats Francijā notiekošajā G7 valstu grupas līderu sanāksmē.

Septiņu pasaules attīstītāko demokrātiju līderi vienojušies "pēc iespējas ātrāk" sniegt palīdzību ugunsgrēku skartajām valstīm, svētdien paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons, kuram pēdējo dienu laikā radušās nesaskaņas ar Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru.

Makrons piektdien apsūdzēja Bolsonaru, ka viņš melojis par Brazīlijas nostāju klimata izmaiņu jomā, Makrona biroja pārstāvis paziņoja, ka Francija bloķēs tirdzniecības līgumu starp ES un Dienvidamerikas valstu tirdzniecības bloku MERCOSUR.

Bolsonaru kritizēja Makronu par "koloniālistisku domāšanu", jo Makrons ierosinājis nedēļas nogalē G7 valstu samitā runāt arī par Amazones lietus mežu ugunsgrēkiem.

"Francijas prezidenta ierosinājums par Amazones jautājumiem runāt G7 bez reģiona valstu līdzdalības ir koloniālistiska domāšana, kādai 21.gadsimtā nav vietas," tvītoja Brazīlijas prezidents.

Svētdien arī Romas pāvests Francisks pauda bažas par lietusmežiem, raksturojot tos kā pasaules plaušas, no kurām atkarīga planētas izdzīvošana.

Jaunākie dati liecina, ka Brazīlijā šogad ir reģistrēti 79 513 mežu ugunsgrēki – lielākais skaits jebkurā gadā kopš 2013.gada.

Vairāk nekā puse no šiem ugunsgrēkiem ir Amazones baseinā, kur dzīvo vairāk nekā 20 miljoni cilvēku. Piektdien un sestdien reģistrēti 1130 jauni ugunsgrēki, liecina Brazīlijas Nacionālā kosmosa pētījumu institūta (INPE) jaunākie dati.

Svētdien Braziljā plānota protesta akcija pret lietusmežu izciršanu. Piektdien līdzīgas demonstrācijas notiek daudzviet Brazīlijā un Eiropā.

Brazīlijas valdība ir spērusi soļus, lai lietusmežu reģionus lielākā mērā atvērtu kalnrūpniecības un lauksaimniecības projektiem. Satelītu dati liecina, ka atmežošana notiek arvien straujāk.

Vides aktīvisti norāda, ka lietusmeži ir apdraudēti, jo Brazīlija, īstenojot prezidenta, kurš amatā stājās šā gada sākumā, politiku paplašina lauksaimniecību un arvien vairāk mežu tiek izcirsti, lai iegūtu zemi sojas audzēšanai un lopkopībai.

Top komentāri

Faktiirspītīgi
F
Man izraisa izbrīnu fakts, ka valstis ar savām milzu armijām (liekēžu bariem) apliecina gatavību gatavību aizsargāties no ienaidniekiem, kuri pa lielam vispār neeksistē, taču nespēj aizsargāties no ugunsgrēkiem, kuri nodara acīm redzamu postu. Izrādās, ka armija vēl ir "jālūdz"! Tai armijai jau sen bija jābūt džungļos, Sibīrijas taigā, un visur, kur vien kas deg!
ērce
ē
Brazīliju pārvalda rijīgi burlaki (tāpat kā Krieviju). Abas būtu jāsadala, lai var racionāli apsaimniekot.
Buks
B
Apzīmējuma /lietusmeži/ lietošana Dienas rakstekļu sacerējumos man vienmēr rada interesi, kurā mācību iestādē viņiem tas ir iemācīts
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits