Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Amerikāņu ģenerāļus gremdē mīlas dēkas

Holivudas labākie scenāristi noteikti gribētu būt sarakstījuši «daudzsēriju drāmu», kam kopš pagājušās nedēļas cītīgi seko līdzi visa Amerika, jo katra jauna diena jeb «sērija» skatītājus ieved arvien dziļākos noslēpumu labirintos. Un var tikai minēt, kādi pārsteigumi vēl sekos.

Aizvadītajā piektdienā pēdējo gadu pazīstamākā un cienījamākā ASV militārpersona un līdz tai dienai Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadītājs atvaļinātais ģenerālis Deivids Petreuss publiski atzinās ārlaulības sakaros (kā vēlāk izrādījās - ar savu biogrāfi Polu Brodvelu), pieliekot kaunpilnu punktu veiksmīgajai karjerai valsts dienestā.

Šonedēļ gaismā nāca ilglaicīga sarakste starp ASV bruņoto spēku komandieri Afganistānā ģenerāli Džonu Allenu un D. Petreusa ģimenes draudzeni Džilu Keliju, kurai pateicoties tika atmaskota D. Petreusa un P. Brodvelas mīlas dēka. Skandāla sakarā viens no svarīgākajiem un līdz šim neatbildētajiem jautājumiem ir, vai ietekmīgie kungi dāmām nav izpauduši slepenu informāciju, kas ir svarīga ASV nacionālajai drošībai.

Greizsirdības cena

Iespējams, ka skandāls vismaz pagaidām neizceltos, ja P. Brodvela būtu apvaldījusi savu greizsirdību. Uzskatīdama, ka Dž. Kelija, kurai bija ļoti draudzīgas attiecības ar D. Petreusu, cenšas atņemt viņai mīļāko, P. Brodvela iedomātajai konkurentei sāka sūtīt anonīmas elektroniskā pasta vēstules, kurās tika izteikti draudi.

Baidīdamās par savu drošību, Dž. Kelija maijā vērsās pie pazīstama Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenta (nupat atklājies, ka savulaik šis vīrietis Dž. Kelijai nosūtījis fotogrāfiju, kurā viņš redzams puskails), kas šo lietu nodeva kolēģiem.

FIB kibernoziegumu izmeklētāji atklāja, ka draudu vēstules sūta P. Brodvela. Pārbaudot viņas elektroniskā pasta saturu, atklājās, ka prestižās Vestpointas Militārās akadēmijas absolventei un ASV armijas rezerves virsniecei notikusi dziļi intīma sarakste ar CIP priekšnieku.

D. Petreuss FIB apgalvojis, ka romāna laikā (no 2011. gada novembra līdz šā gada jūlijam) mīļākajai nav izpaudis ar darbu saistītu informāciju. Tomēr jautājumus rada P. Brodvelas izteikumi, oktobra beigās uzstājoties Denveras Universitātē.

Viņa sacīja, ka CIP turējusi ieslodzītos slepenā cietumā Lībijas pilsētā Bengāzī, bet tur esošajam ASV konsulātam 11. septembrī notikušais uzbrukums, kura laikā tika nogalināti četri amerikāņi, viņu vidū ASV vēstnieks, sarīkots, lai atbrīvotu šos cilvēkus, raksta Los Angeles Times.

FIB iepriekš ziņoja, ka ar mīlas dēku saistītās lietas izmeklēšana ir gandrīz noslēgusies un, visticamāk, apsūdzības ne pret vienu netiks izvirzītas. Pirmdien P. Brodvelas ģimenes (viņai ir vīrs un divi bērni) mājā Ziemeļkarolīnā notika kratīšana. Izmeklētāji no mājas iznākuši ar vairākām kastēm un datoriem.

Nepiedienīga sarakste

Otrdien skandāls ieguva plašākus apmērus, jo tapa zināms, ka ASV Aizsardzības departaments sācis izmeklēt «nepiedienīgu saraksti» starp Dž. Allenu un Dž. Keliju. FIB izmeklētāji uzgājuši saraksti 20-30 tūkstošu lappušu apjomā, pārsvarā izmantojot elektronisko pastu, kas turpinājusies no 2010. līdz 2012. gadam, vēsta Reuters.

Amatpersonas neatklāj, vai sarakstei ir seksuāls saturs un vai dokumenti satur klasificētu informāciju. Nav arī zināms, kā Dž. Allens ir pazīstams ar precēto sievieti.

ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta un prezidents Baraks Obama vienojušies uz izmeklēšanas laiku atlikt Dž. Allena virzīšanu uz ASV un NATO spēku Eiropā komandiera amatu, kuru viņam vajadzētu ieņemt no 2013. gada sākuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits