Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

ANO miera uzturētājus vaino bērnu izmantošanā

Simtiem nabadzīgo valstu bērnu stāsta par viņu izvarošanu.

Kotdivuārā, Sudānā un Haiti izvietotie ANO karavīri pēdējos gados nodarbojušies ne vien ar miera uzturēšanu, bet arī vietējo bērnu seksuālu izmantošanu, liecina britu labdarības organizācijas Save the Children veikts pētījums. Izvarotāji nav smādējuši pat sešgadīgas meitenes, nereti daloties guvumā ar kolēģiem. Visbiežāk apmaiņā pret seksu viņām tika iedoti pāris dolāru vai kāds maizes kukulis, taču aptuveni ceturtdaļa organizācijas aptaujāto bērnu zināja stāstīt arī par vienkāršas izvarošanas gadījumiem. Par spīti problēmas izplatībai, pēdējos piecos gados par vietējo bērnu seksuālu izmantošanu apcietināti tikai seši karavīri, vēsta CNN.

Save the Children notiekošo skaidro ar cilvēku nabadzību un miera uzturētāju rasismu. "Viņiem vietējie iedzīvotāji nerūp; ik nakti viņi meklē jaunas meitenes," organizācijai stāstīja kāds humānās palīdzības saņēmējs no Kotdivuāras. "Daudzas šeit strādājošās ANO aģentūras un nevalstiskās organizācijas jūtas neaizskaramas," viņam piekrita vietējais palīdzības dienesta darbinieks. Lai gan izvarošanā tika apsūdzēti teju visu šajās valstīs strādājošo starptautisko organizāciju darbinieki — ieskaitot pašus Save the Children — lielākā daļa vietējo iedzīvotāju par galvenajiem pāridarītājiem dēvēja tieši ANO karavīrus.

BBC Radio 4 programmā Today otrdien ANO pārstāvis Niks Birnbeks taisnojās, ka visā pasaulē dienē ap 200 tūkstošiem organizācijas miera uzturētāju, tāpēc esot grūti izvairīties no šādiem incidentiem. Viņš pauda pārliecību, ka "pārliecinošs vairākums ANO miera uzturētāju savu dienestu pilda ar amatam atbilstošu cieņu un drosmi un neiesaistās nepieņemamās darbībās". Tā vietā, lai censtos pilnībā izskaust bērnu izvarošanu, viņš solīja lielāku uzmanību pievērst vainīgo karavīru sodīšanai.

Pētījuma autori tomēr norāda, ka lielākā daļa vietējo iedzīvotāju baidās par starpgadījumiem ziņot starptautiskajām organizācijām, turklāt vairākums cietēju ir bāreņi un trūkumcietēji, kuriem prostitūcija ir vienīgā iespēja sagādāt iztiku. Tāpēc Save the Children mudina izveidot jaunu organizāciju, kas ziņotu par bērnu seksuālu izmantošanu trešās pasaules valstīs. "Britu valdībai vajadzētu rosināt izveidot globālu institūciju šīs problēmas risināšanai," laikrakstam The Times sacīja Lielbritānijas Liberāldemokrātiskās partijas pārstāvis starptautiskās attīstības jautājumos Maikls Mūrs. "Visās palīdzības programmās un miera uzturēšanas misijās jānosaka stingras procedūras, kā rīkoties, ja saņemtas ziņas par seksuālu izmantošanu," viņš uzskata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits