Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ANO: Pasaulē gandrīz 60 miljoni cilvēku spiesti bēgt

Pasaulē sācies bezprecedenta bēgļu kustības laikmets un starptautiskā sabiedrība ar to nespēj tikt galā, ceturtdien Ženēvā atzina ANO.

Pagājušajā gadā piedzīvots jauns bēgļu skaita rekords kopš Otrā pasaules kara - 59,5 miljoni cilvēku. Lielākās bēgļu grupas ir sīrieši, afgāņi un somālieši, ziņo ANO.

Tas nozīmē, ka doties uz ārzemēm, meklēt patvērumu savā valstī vai citur bijis spiests viens no 122 pasaules iedzīvotājiem.

"Mēs piedzīvojam paradigmas maiņu, nekontrolēti ieslīdam globālas piespiedu pārvietošanās ērā, un reakcija, kas nepieciešama, patlaban skaidri pāraug jebko, kas iepriekš piedzīvots," sacīja ANO pārstāvis Antonio Guterress.

Viņš uzsvēra, ka biedējoša ir redzamā starptautiskās sabiedrības pilnīgā nespēja kopīgi strādāt, lai pārtrauktu karus un nostiprinātu mieru.

Apmēram 13,9 miljoni cilvēku, kas līdzinās Londonas iedzīvotāju skaitam, bijuši spiesti bēgt 2014.gadā.

Šis skaits ir desmit reižu lielāks nekā 2010.gadā, vēsta ANO bēgļu aģentūra UNHCR, norādot, ka dažos pēdējos gados sākušies 15 jauni konflikti, tostarp Centrālāfrikas republikā, Irākā, Mjanmā, Dienvidsudānā, Sīrijā, Ukrainā un Jemenā.

Ieskaitot cilvēkus, kas bēguši iepriekšējos gados un nav atgriezušies, pagājušajā gadā savas valsts teritorijā bija pārvietojušies 38 miljoni cilvēku, uz citām valstīm bēguši 20 miljoni, bet 1,8 miljoni bija saņēmuši jau patvērumu ārvalstīs.

Vairāk nekā puse no piespiedu kārtā mājas pametušajiem ir bērni.

Par spīti statistikai, kas liecina, ka Vidusjūru šķērsojuši 219 000 cilvēku, lai nokļūtu Eiropā, UNHCR uzsvērusi, ka lielāko daļu - 86% - uzņēmušas jaunattīstības valstis.

Visvairāk bēgļu uzņēmusi Turcija, jo konflikts norosinās tās kaimiņvalstī Sīrijā. Tai seko Pakistāna, Libāna, Irāna un Etiopija.

"Bezprecedenta masu pārvietošanās laikmetā mums vajadzīga bezprecedenta humānā reakcija un atjaunota globāla apņemšanās būt tolerantiem un aizsargāt cilvēkus, kas bēg no konflikta un vajāšanām," sacīja Guterress.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits