Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ANO spriež, kā sodīt Ziemeļkoreju

Ķīna var neatbalstīt stingrākas sankcijas pret Phenjanu, baidoties no ziemeļkorejiešu bēgļiem

Ziemeļkoreja otrdien turpināja pasaulei izrādīt savas varenības muskuļus, veicot divus tuva darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus. Tas notika dažas stundas pēc ANO Drošības padomes paziņojuma, kurā nosodīts Phenjanas dienu iepriekš veiktais pazemes kodolizmēģinājums. Komunistiskais režīms piedraudēja neatbalstīt starptautisko līgumu, kas paredz aizliegt kodolieroču izejmateriālu iegūšanu.

Naidīgā Amerika

Atsaucoties uz avotiem valdībā, Dienvidkorejas ziņu aģentūra Yonhap vēstīja, ka Ziemeļkoreja no austrumu piekrastes veikusi vienu zeme—gaiss un vienu zeme—kuģis raķetes izmēģinājumu. Šīs raķetes var sasniegt objektus 130 kilometru attālumā. Visticamāk, Ziemeļkoreja arī trešdien veiks tuva darbības rādiusa raķešu izmēģinājumu, raidot tās abu valstu jūras robežas virzienā, uzskata Dienvidkoreja. Phenjana veica trīs raķešu izmēģinājumu arī pirmdien.

Pirms tam komunistiskās valsts oficiālā ziņu aģentūra KCNA nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV "naidīgā politika" pret Ziemeļkoreju nav mainījusies. "Mūsu armija un tauta ir pilnā gatavībā cīnīties pret bezatbildīgiem ASV mēģinājumiem sākt apsteidzošos uzbrukumus," teikts vēstījumā, kritizējot amerikāņu lēmumu pārvietot reģionā esošos iznīcinātājus.

Dienvidkoreja paziņoja, ka varētu pievienoties ASV iniciatīvai, kas paredz pārtvert kuģus, kurus tur aizdomās par masu iznīcināšanas ieroču pārvadāšanu, informē Reuters. Phenjana iepriekš brīdinājusi, ka šāds solis nozīmētu kara pasludināšanu.

Stingra rezolūcija

ANO Drošības padome pirmdien ārkārtas sanāksmē nolēma nosodīt Ziemeļkorejas otro kodolizmēģinājumu kopš 2006.gada un vienojās izstrādāt "stingru rezolūciju". Avoti Krievijas Ārlietu ministrijā informēja, ka stingras rezolūcijas pieņemšana ir neizbēgama, jo uz spēles likta Drošības padomes autoritāte.

Lielbritānijas vēstnieks ANO Džons Sovers sacīja, ka padome nolēmusi rīkoties divos posmos. Pirmajā tā paziņoja par nosodījumu Ziemeļkorejas rīcībai, bet otrajā posmā notiks sarunas par Drošības padomes rezolūciju, kas "aizstāvēs starptautisko mieru un drošību reģionā", viņš sacīja. Tomēr nav zināms, kādas sankcijas pret Phenjanu varētu tikt pieņemtas, raksta BBC.

Analītiķi uzskata, ka Ziemeļkorejas galvenais sabiedrotais Ķīna diez vai atbalstīs jebkādus nopietnus pasākumus pret kaimiņvalsti. Pekina baidās, ka Ziemeļkorejā varētu izcelties sociālie nemieri, kas vainagotos ar milzīgām bēgļu straumēm Ķīnas virzienā. Tādēļ Ķīna vēlas panākt Phenjanas atgriešanos pie sarunu galda, lai pārliecinātu to pārtraukt kodolprogrammu apmaiņā pret apjomīgu starptautisko palīdzību.

Nokaitinātā Ziemeļkoreja otrdien paziņoja, ka apsver iespēju neparakstīt līgumu, kas paredz aizliegt plutonija un augsti bagātināta urāna iegūšanu. Šo līgumu izstrādā ANO Atbruņošanās konference, bet tā pieņemšanai nepieciešams visu 65 dalībvalstu atbalsts. To vidū ir arī piecas oficiālās kodolvalstis — Lielbritānija, Ķīna, Francija, Krievija un ASV —, kā arī Indija un Pakistāna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits