Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Apsvērs Lisabonas līguma virzīšanu

ES līderiem ceturtdien, sanākot pie vakariņu galda, visticamāk, nebūs nekādu radikālu priekšlikumu, ko darīt ar Lisabonas līgumu pēc tam, kad tam "nē" referendumā pateica īru vēlētāji. Ja vakariņās tiks apspriesti iespējamie scenāriji — atkārtota referenduma rīkošana Īrijā, īpašas izņēmuma situācijas piemērošana tai vai pat jauna dokumenta tapināšana, tad sammita noslēguma dokumentā, visticamāk, nekas no tā neparādīsies.

Kā vēsta diplomāti, valstu vadītāji vien uzsvērs, ka respektē īru referenduma rezultātu un aicina pārējās valstis turpināt līguma ratifikāciju. "Es sagaidu atklātas diskusijas un konstruktīvu viedokļu apmaiņu," īsi pirms sanāksmes uzsvēra ES prezidējošās valsts Slovēnijas premjers Janešs Janša. Savukārt Eiropas lietu ministrs Žans Pjērs Žuē uzsver, ka īru "nē" dēļ Eiropa nav apstājusies. Viņaprāt, ES arī nebūtu jādomā par jauna līguma rakstīšanu un tā vietā jāturpina esošā ratifikācija. Netiek izslēgts, ka gadījumā, ja līdz gada beigām visas pārējās valstis veiksmīgi būs ratificējušas līgumu, jau pavasarī īri varētu rīkot atkārtotu referendumu. Pagaidām kā iespējamās problēmvalstis no līgumu neratificējušajām tiek minētas Čehija un Polija. Pret līguma ratifikāciju iestājas Čehijas prezidents Vāclavs Klauss, bet parlaments nogaida konstitucionālās tiesas spriedumu par tā atbilstību valsts pamatlikumam. Polijas parlamentā ratificētā līguma parakstīšanu novilcina šīs valsts prezidents Lehs Kačiņskis. Kā Dienai atzina ES diplomāts, Polijas gadījumā tā ir "Kačiņsku problēma" – līguma parakstīšana tiek atlikta, lai ieriebtu brāļu Kačiņsku politiskajiem oponentiem, kam pašlaik ir vairākums parlamentā. Lielbritānijas parlaments par ratifikāciju lēma trešdien. Ka viena no iespējām pašlaik tiek apsvērta arī īpašas deklarācijas pieņemšana, kurā būtu uzsvērts, ka pievienošanās Lisabonas līgumam nemainīs īru nodokļu politiku un nevairos atkarību no Briseles. Tiesa, visticamāk, tiks atmesta ideja par divu ātrumu ieslēgšanu — tas ir Īrijas palikšanu ārpus Lisabonas līguma īstenošanas procesa. Diplomāti norāda, ka, visticamāk, lielāka skaidrība par to, kas notiks tālāk, radīsies nākamajā ES līderu sanāksmē oktobrī vai pat decembrī. Taču tagad Briselē nāksies atlikt jau uzsāktos līguma īstenošanas pasākumus, tai skaitā ārlietu dienesta izveidi un jaunā ES prezidenta meklēšanu. Ilgi tapinātā līguma mērķis ir padarīt ES darbību efektīvāku pēc tās vēsturē lielākās paplašināšanas un padarīt stiprāku savienības balsi pasaulē. *** Angela Merkele, Vācijas kanclere ES ir nepieciešams Lisabonas līgums tās rīcībspējas un nākotnes paplašināšanās dēļ. Mums kopā ar Īriju ir jāatrod risinājums un visās pārējās 26 valstīs ir jāpabeidz ratifikācijas process. Es esmu pārliecināta, ka mēs atradīsim risinājumu Īrijai. Žans Pjērs Žuē, Francijas Eiropas lietu ministrs Viens ir skaidrs, jaunu līgumu mēs nerakstīsim. Eiropa 13.jūnijā neapstājās. Mēs nevaram ļaut sev atlikt lēmumu pieņemšanu kurus ir iespējams risināt šķirti no institucionālajiem jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits