Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Aptauja: Puse amerikāņu sankciju neefektivitātes gadījumā gatava atbalstīt uzbrukumu Irānai

Puse amerikāņu uzskata, ka sankciju neefektivitātes gadījumā pret Irānu būtu vēršama militāra darbība, liecina trešdien publiskotie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Kvinipaku universitātes veiktās aptaujas rezultāti arī liecina, ka vairums amerikāņu neatbalsta ASV prezidenta Baraka Obamas politiku, lai gan konkrēti ārlietu politikas jomā, tostarp attiecībās ar Irānu, Obamam ir vairāk atbalstītāju nekā pretinieku.

Aptuveni 55% aptaujāto uzskatīja, ka ASV nevajadzētu nekavējoties vērst militāru darbību pret Irānu, bet 36% atbalstīja šādu iespēju.

Tomēr gadījumā, ja pret Irānu tās kodolprogrammas dēļ vērstās sankcijas izrādītos neefektīvas, militāru uzbrukumu bija gatavi atbalstīt 50% amerikāņu. Savukārt 38% aptaujāto bija noskaņoti pret šādu variantu.

"Amerikāņi ir ļoti noraizējušies par Irānas kodolprogrammas attīstību un nedomā, ka pašreizējā ekonomisko sankciju politika ir efektīva," atzīmēja Kvinipaku universitātes Aptauju institūta direktora vietnieks Pīters Brauns.

"Vēlētāji vēl nav nonākuši tādā punktā, lai gribētu, ka ASV armija to aptur, bet 50% uzskata, ka gadījumā, ja sankcijas galu galā izrādīsies neefektīvas, viņi atbalstītu spēka izmantošanu," viņš piebilda.

Pašreizējās pret Irānu vērstās ekonomiskās sankcijas par neefektīvām uzskatīja divi no trim amerikāņiem.

Aptaujas rezultāti arī liecina, ka 46% vēlētāju uzskata, ka Savienotajām Valstīm būtu jāatbalsta Izraēla, ja tā uzbruktu Irānai. 44% aptaujāto domāja, ka šādā situācijā Vašingtonai būtu jāsaglabā neitralitāte, bet 6% uzskatīja, ka ASV būtu jānostājas opozīcijā Izraēlai, ja tā uzbruktu Irānai.

Obamas politiku pret Irānu atbalstīja 48% respondentu, bet pret to noskaņoti bija 45%. Kopumā prezidenta īstenoto ārpolitiku atbalstīja 49% aptaujāto, bet 45% tai nepiekrita.

48% aptaujāto amerikāņu uzskatīja, ka Obama ir pelnījis otro termiņu prezidenta amatā, bet 45% respondentu vēlējās redzēt jaunu valsts vadītāju.

Kvinipaku universitāte veica aptauju laika posmā no 14. līdz 20.novembrim, pa telefonu aptaujājot 2552 reģistrētos vēlētājus. Aptaujas pieļaujamā kļūdas robeža ir 1,9%.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz ANO ziņojumu par Irānas kodolprogrammas draudiem, ASV, Lielbritānija un Kanāda pirmdien noteica Teherānai jaunas sankcijas.

Londona paziņoja, ka pārtrauc visus kontaktus starp Lielbritānijas un Irānas finanšu sistēmām. Arī ASV un Kanāda paziņoja, ka vērsīsies pret Irānas finanšu sektoru, tostarp Irānas centrālo banku.

Kā ziņots, ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) šomēnes pavēstīja, ka tās rīcībā ir ticama informācija, ka Irāna strādā pie atomieroču izveides. Irāna gan apgalvo, ka tās kodolprogrammai ir tikai un vienīgi miermīlīgi mērķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits