Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

"Arctic Sea" nolaupītājiem raiba pagātne

Kuģa _Arctic Sea _jūrnieku ģimenes locekļiem līdz šim nav bijusi iespēja sazināties ar saviem tuviniekiem, tādēļ viņi kā pēdējo cerības stariņu uzrunājuši Krievijas Pareizticīgo baznīcas galvu, bet Krievijas prese atklājusi interesantus faktus par _Arctic Sea _nolaupītājiem, izpētījis laikraksts Diena. Tos snieguši paziņas un radinieki, kas dažus no nolaupītājiem atpazinuši izplatītajos fotouzņēmumos.

Tapis zināms, ka seši no astoņiem kravas kuģa nolaupītājiem nāk no Igaunijas. Viens no viņiem — Jevgeņijs Mironovs — ir Igaunijas pilsonis. Dmitrijs Barteņovs un Andrejs Luņovs ir Krievijas pilsoņi, kuru mītnes vieta ir Igaunija, Aleksejs Buļejevs, Igors Borisovs un Aleksejs Andrjušins ir bez noteiktas valstspiederības, bet pastāvīgi uzturas Igaunijā. Pārējie divi apcietinātie ir Latvijas pilsonis Vitālijs Ļepins un Latvijas nepilsonis Dmitrijs Savins. Latvijas Drošības policija pirmdien informēja, ka abi vīrieši agrāk Latvijas tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā nav nonākuši, ziņo LETA.

Kā izrādās, no Igaunijas nākošie vīrieši mitinājušies Tallinas Lasnamē rajonā, ko tradicionāli apdzīvo pārsvarā krievvalodīgie. Faktiski viņi dzīvojuši vienā pagalmā. Gandrīz visiem iepriekš bijušas nepatikšanas ar likumu, raksta izdevums Komsomoļskaja pravda.

Krievijas varasiestādes līdz šim nav sniegušas skaidrus argumentus, kas apgāztu iepriekš izteiktās spekulācijas, ka Arctic Sea nolaupīšanā iesaistīti Krievijas specdienesti un kuģis, iespējams, vedis slepenu kravu. Aizdomas arī pastiprināja apstāklis, ka kravas kuģa, kas veda kokmateriālu kravu 1,3 miljonu eiro (900 tūkstoši latu) vērtībā, meklēšanā tika iesaistīti pilnīgi visi Atlantijas okeānā dislocētie Krievijas karakuģi un zemūdenes.

Viena no versijām bija, ka kuģi nolaupījusi krievu mafija, lai izmantotu to kontrabandas ieroču un munīcijas pārvadāšanai. Cita — ka Arctic Sea kļuvis par biznesa strīda upuri, bet visbiežāk izskanējuši minējumi, ka kuģis vedis spārnotās raķetes vai nelegālu kodolaprīkojumu, ko vajadzēja nogādāt Irānā vai Sīrijā.


Žurnālista Ulda Ķezbera rakstu "Baltijas pirātu raibā pagātne" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi notriekuši 67 krievu šahedus

Ukraiņu karavīri notriekuši 67 dronus "Shahed" un vienu vadāmo aviācijas raķeti H-59/69, ko naktī uz pirmdienu uz Ukrainu raidīja Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits