Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ārvalstu mediji: Bērziņš ir multimiljonārs ar ilgstošu politisko pieredzi

Vai Latvijas politikā gaidāmas izmaiņas, kāds būs referenduma iznākums, kāpēc Valdis Zatlers nav palicis uz otru termiņu, jaunais Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš ir multimiljonārs ar ilgstošu politisko pieredzi - šīs un citas lietas par ceturtdien notikušajām prezidenta vēlēšanām iztirzā gan Rietumeiropas mediji, gan Latvijas kaimiņzemju prese, ziņo Latvijas radio.

Ziņas par A.Bērziņa ievēlēšanu vairākos Rietumu medijos, raidorganizācijas BBC interneta mājaslapā un citos sākušās ar negaidītu kļūdu, proti, fotogrāfijas vietā, kurā būtu jābūt redzamam jaunā valsts līdera attēlam, parādījies bijušā Ministru prezidenta Andra Bērziņa attēls, ziņo Latvijas radio.Medijiem, visticamāk, kļūdīties licis Latvijā tik populārā vārda meklējums interneta arhīvos. A. Bērziņš tiek raksturots kā bijušais baņķieris, multimiljonārs, kam Latvijā pieder daudzi zemes īpašumi un kuram ir ilgstoša politiskā pieredze.Rietumvalstu uzsvēruši, ka prezidenta ievēlēšanas cīņa bijusi spraiga un Valdis Zatlers savam sāncensim zaudējis otrajā cīņas kārtā. Mediji plaši apraksta arī politisko kontekstu, proti, ka prezidenta vēlēšanas notiek politiski saspīlētā brīdī, īsi pēc tam, kad Valdis Zatlers pasludinājis parlamenta atlaišanu, jo tas atteicies izdot kratīšanai par korupciju aizdomās turēto deputātu Ainaru Šleseru.

The Economist īsi pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas interneta izdevumā raksta, ka politiskā krīze ir pēdējais, kas Latvijai vajadzīgs. Izdevums vairāk analizē Valda Zatlera lomu procesos un norāda, ka Saeimas atlaišana nav palīdzējusi Zatleram saglabāt vietu, un pat tad, ja viņa lēmums uzvarēs referendumā, tad nav garantijas, ka nākamais sausaukums, par ko tauta vēlēs, būs labāks.

Tikmēr ārvalstis ir nobažījušās par daudzām Latvijas nepilnībām - vājo robežkontroli, nepietiekamo aizsardzības budžetu, neskaidrajiem, ekonomisko interešu vadītajiem mēdiju īpašniekiem. Šobrīd notikušais varbūt dos īslaicīgu impulsu, taču, ja tas vēdīs uz patiesām izmaiņām Latvijas drūmajā politikā, tad V.Zatlers tiks attaisnots, raksta The Economist.

Igaunijas laikraksts Postimees noradījis, ka A.Bērziņa ievēlēšanas bijusi pārsteigums, jo daudzi politikas apskatnieki domāja, ka Saskaņas centra un Zaļo un Zemnieku savienības izvēle tomēr nesakritīs, ziņo Latvijas radio.

Portāls Lenta.ru rubrikā Bijušā PSRS raksta, ka Zatlers šobrīd ir vienīgais Latvijas jauno laiku prezidents, kurš netiek pārvēlēts uz otro termiņu.

Savukārt krieviski rakstošais interneta izdevums gazeta.ru publikācijai par jauno prezidentu A.Bērziņu piešķīris krāšņu virsrakstu - Nabadzīgākā Eiropas valsts devusi priekšroku bagātam prezidentam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits