Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ASV un Lielbritānija vēlas "deeskalēt spriedzi" Sarkanajā jūrā

ASV, Lielbritānija un vēl astoņi sabiedrotie piektdien apliecināja, ka nule notikušie kopīgie gaisa triecieni ar nemierniekiem saistītajiem mērķiem Jemenā veikti, lai "atjaunotu stabilitāti Sarkanajā jūrā".

"Mūsu mērķis joprojām ir deeskalēt spriedzi un atjaunot stabilitāti Sarkanajā jūrā," teikts ASV, Lielbritānijas, Austrālijas, Bahreinas, Kanādas, Dānijas, Vācijas, Nīderlandes, Jaunzēlandes un Dienvidkorejas valdību kopīgajā paziņojumā.

"Bet lai mūsu vēstījums ir skaidrs: mēs nekavēsimies aizsargāt dzīvības un nodrošināt brīvu tirdzniecības transporta plūsmu vienā no pasaules kritiski svarīgākajiem ūdensceļiem turpinošos draudu situācijā," teikts paziņojumā.

"Precīzie triecieni iecerēti, lai sagrautu un mazinātu hutiešu iespējas apdraudēt globālo tirdzniecību un starptautisko jūrnieku dzīvības," norāda valdības. "Vairāk nekā divi desmiti uzbrukumu, ko hutieši kopš novembra vidus veikuši tirdzniecības kuģiem, ir starptautiska problēma."

"Šodien īstenotie soļi apliecina kopīgās saistības attiecībā uz navigācijas brīvību, starptautisko tirdzniecību un jūrnieku dzīvību aizsardzību pret pretlikumīgiem un neattaisnotiem uzbrukumiem," teikts paziņojumā.

NATO piektdien paziņoja, ka ASV vadīto triecienu mērķis ir aizsargāt kuģošanu pa Sarkano jūru, un aicināja Irānu "savaldīt savus padotos".

"Šie bija aizsardzības triecieni, un to mērķis ir saglabāt kuģošanas brīvību vienā no pasaules vissvarīgākajiem ūdensceļiem. Hutiešu uzbrukumiem ir jābeidzas," paziņoja alianses pārstāvis Dilans Vaits.

ASV un Lielbritānija ceturtdienas vakarā un piektdienas rītā veica gaisa triecienus hutiešu nemierniekiem Jemenā, atbildot uz Irānas atbalstīto hutiešu uzbrukumiem kuģiem Sarkanajā jūrā, ziņoja ASV mediji.

Gaisa triecienos, kas notikuši pēc vairākiem Rietumu sabiedroto brīdinājumiem, tika izmantoti iznīcinātāji un raķetes "Tomahawk".

Gaisa triecieni trāpīja vairākām pilsētām Jemenā, kur hutieši kontrolē plašu teritoriju, sacīja ziņu avots hutiešu aprindās un aculiecinieki.

Hutiešu oficiālie mediji ziņoja, ka triecieni bija vērsti pret gaisa spēku bāzi pie galvaspilsētas Sanas, pret lidostām Taezā, Hodeidā un Absā, un militāru nometni pie Saadas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits