Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Atkāpjas Šveices lielākās bankas UBS ģenerāldirektors Osvalds Grībels

Brokera mahinācijās cietusī Šveices lielākā banka UBS sestdien paziņoja, ka tās ģenerāldirektors Osvalds Grībels iesniedzis atlūgumu un bankas padome to pieņēmusi.

Par pagaidu UBS ģenerāldirektoru iecelts Serdžo Ermoti, teikts bankas izplatītajā paziņojumā.

Grībels no amata atkāpās deviņas dienas pēc tam, kad Lielbritānijas policija aizturēja investīciju brokeri, kura mahināciju dēļ bankai UBS ir radušies aptuveni 2,3 ASV dolāru (1,3 miljardi latu) lieli zaudējumi. Ziņots, ka  brokeris veicis neatļautus darījumus ārvalstu valūtu tirdzniecībā.

Lai gan bankas padome pauda nozēlu par Grībela lēmumu, padomes priekšsēdētājs Kaspars Filligers skaidroja, ka Grībels "jūt, ka tas ir viņa pienākums uzņemties atbildību par neseno incidentu ar neatļautiem tirdzniecības darījumiem".

Bankas padome pilnībā pauda atbalstu neatkarīgai izmeklēšanai un veiks visu nepieciešamos pasākumus, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos.

Medijos jau valdīja spekulācijas par iespējamo 67 gadus vecā Grībela atkāpšanos no amata. Spiedienu saistībā ar neseno incidentu uz banku izdarīja gan tās akcionāri, gan daži Šveices politiķi.

Otrdien UBS lielākais akcionārs Singapūras investīciju kompānija "Singapore Investment Corp" izplatīja publisku nosodījumu bankai par pieļautajām kļūdām, kas radījušas lielus zaudējumus. Šādi publiski nosodījumi nav ierasta prakse.

Jau vēstīts, ka Liebritānijas policija šomēnes aizturēja 31 gadu vecs vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Britu mediji vēstīja, ka aizturētais ir Kveku Adoboli, kurš astoņus gadus strādā   UBS Lielbritānijas filiālē. Viņa profils profesionāļu sociālajā tīklā "LinkedIn" liecina, ka Adoboli pēdējos piecus gadus   UBS bijis brokeris Eiropas vērtspapīru tirdzniecības nodaļā, bet pirms tam trīs gadus - tirgus analītiķis. Adoboli ir beidzis Notingemas universitāti.

UBS  ir centusies atgūt savu reputāciju pēc tam, kad tā cieta milzīgus zaudējumus saistībā ar ASV zemstandarta kredītiem un 2007.-2008.gada globālo finanšu un ekonomikas krīzi. Šveices valsts bija spiesta glābt   banku  no   bankrota, bet klienti lielā skaitā pameta   banku, baidoties par tās krahu.

Turklāt 2009.gadā  banka  atzina, ir centusies apkrāpt ASV nodokļu institūcijas un piekrita atklāt to savu klientu vārdus, kurus ASV varas iestādes turēja aizdomās par ārzonu   banku  rēķinu izmantošanu, lai izvairītos no nodokļiem, kā arī izmaksāt 780 miljonus dolāru, lai panāktu mierizlīgumu ar ASV prokuratūru, kas izmeklēja bankas  darbību.

Grībels agrāk bija starptautiskās finanšu pakalpojumu grupas "Credit Suisse" vadītājs, bet 2009.gada februārī kļuva par UBS vadītāju, 18 mēnešus pēc stāšanās amatā atjaunojot bankas pozitīvo bilanci.

1943.gada 13.novembrī Vācijas austrumos dzimušais Grībels savu karjeru banku indudtrijā sāka kā māceklis Vācijas lielākajā bankā "Deutsche Bank", banku zinībs apgūstot tikai praksē.

Viņa pagaidu pēctecis Ermoti aprīlī tika iecelts par UBS  grupas vadītāju Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā, liecina UBS mājaslapā pieejamā informācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits