Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Augsta ranga pārbēdzējs: Preventīvs ASV trieciens izraisītu automātisku Ziemeļkorejas atbildi

Augsta ranga Ziemeļkorejas pārbēdzējs ASV Kongresam pavēstījis, ka preventīvs ASV trieciens izraisītu automātisku Ziemeļkorejas atbildi, tai ar artilēriju un tuva darbības rādiusa raķetēm atklājot uguni uz Dienvidkoreju.

Ziemeļkorejas vēstnieka Lielbritānijā bijušais vietnieks Thē Jonho, kurš pagājušā gada augustā pameta amatu un lūdza patvērumu Rietumos, sniedza liecības ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komitejā.

Pēc viņa teiktā, pēc preventīva trieciena ASV un Dienvidkoreja uzvarētu karu, taču tas prasīs cilvēku upurus.

Viņš sacīja, ka Ziemeļkoreja pie demarkācijas līnijas izvietojusi desmitiem tūkstošus lielgabalu un tuva darbības rādiusa raķešu un ziemeļkorejiešu virsnieki ir apmācīti atklāt uguni uz Dienvidkoreju jebkāda uzlidojumu vai ASV militāra trieciena gadījumā.

Pagājušajā nedēļā izplatītā ASV Kongresa pētījumu dienesta ziņojumā teikts, ja Korejas pussalā izcelsies karš, tā pirmajās dienās varētu iet bojā simtiem tūkstoši cilvēku pat bez kodolieroču pielietošanas.

Pielietojot tikai konvencionālos ieročus, kara pirmajās dienās ies bojā no 30 000 līdz 300 000 cilvēku. Pētnieki pie šāda secinājuma nonākuši, ņemot vērā Ziemeļkorejas artilērijas spējas izšaut līdz 10 000 šāviņu minūtē. Tāpat tiek norādīts, ka karš tieši skars 25 miljonus cilvēku, kas dzīvo robežas abās pusēs.

Ziņojumā pieļauts, ka konfliktā var tikt ievilktas Ķīna, Japāna, Krievija un ASV, turklāt brīdināts, ka Vašingtona riskē nonākt uz militāras sadursmes sliekšņa ar Ķīnu.

Spriedze Korejas pussalā pēdējos mēnešos ir pieaugusi, ASV prezidentam Donaldam Trampam un Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam iesaistoties asā vārdu apmaiņā un izsakot draudus iznīcināt otru pusi.

Ignorējot ANO rezolūcijas, Ziemeļkoreja aizvadītā gada laikā ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un neskaitāmus ballistisko raķešu izmēģinājumus. ANO Drošības padome septembrī pēc Phenjanas pēdējā kodolizmēģinājuma paplašināja tai piemērotās sankcijas.

 

Top komentāri

Minhenes vienošanās bija pret karu
M
Minhenes vienošanās bija mēģinājums novērst iespējamo konfliktu. Tās rezultāts bija īslaicīgs miera posms, kurā savlaicīgi nesavaldītais agresors sagatavojās milzīgai karadarbībai, kas prasīja neiedomājami lielus upurus.
padomdevejs
p
Idiotam ir japaskaidro, ka ikviens kars nes upurus un no ta nevar izbegt. Tikai ir jautajums, vai sis kars nesis mazakus upurus, vai tas karss kad karam bus gatava Ziemelkoreja?
trusis nejaukas
t
vajag vienk evakueet dienvidkorejas pierobezhu un bliezt virsuu tam kroplim
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits