Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Aviokatastrofu, iespējams, izraisīja datora kļūme

Izmeklētāji uzskata, ka kļūme aviolainera Airbus galvenajā datorā izraisīja virkni problēmu, kuru dēļ aviokompānijai Air France piederošā lidmašīna ar 228 pasažieriem naktī uz 1.jūniju avarēja virs Atlantijas okeāna.

Francijas un Brazīlijas meklētāju komandas okeāna dzelmē bez panākumiem turpina meklēt lidmašīnas melnās kastes, kas ļautu uzzināt aviokatastrofas patiesos cēloņus.

Francijas aviācijas negadījumu izmeklēšanas biroja vadītājs Pols Luī Arslanjans sacīja, ka ir pāragri pasludināt, kas tieši notika ar lidmašīnu, tomēr uzsvēra, ka izmeklēšana ir "tuvu tam, lai sasniegtu mērķi".

P.L.Arslanjans apstiprināja, ka neilgi pirms pazušanas no radaru zonas Airbus uz Parīzi nosūtījis "juceklīgus" ātruma rādījumus, bet pēc tam raidījis brīdinājuma signālu, kas varētu būt saistīts ar ticamas ātruma informācijas zudumu. Kļūdaini ātruma mērījumi varēja ietekmēt citas lidmašīnas sistēmas, raksta The Times.

Šie minējumi vēl vairāk nostiprina aviācijas ekspertu viedokli, ka bojājumi lidmašīnas galvenajā datorā padarīja to nekontrolējamu. Sliktajos laikapstākļos, kas valdīja lidojuma laikā, pilotiem bija grūti lidot, nesaņemot precīzus lidojuma datus. Pat neliela atkāpe no atļaujamā ātruma varēja padarīt lidmašīnu faktiski nevadāmu.

Atlūzu apskate un bojāgājušo pasažieru autopsijas rezultāti vedina domāt, ka lidmašīna sadalījusies divās vai vairākās daļās aptuveni desmit kilometru augstumā.

Līdz ceturtdienai meklētāji bija atraduši vismaz piecdesmit bojāgājušo pasažieru mirstīgās atliekas un aptuveni 400 atlūzas no Air France lidaparāta.

Avarējušā lidaparāta melno kastu meklēšanā iesaistīta Francijas kodolzemūdene. Katastrofas zonā nogādātas arī ASV Kara flotei piederošas akustikas ierīces, kuras izmanto melno kastu raidītā signāla uztveršanai. Tomēr līdz šim meklētāji nav guvuši ne mazākos panākumus.

Air France lidmašīnā uzstādīto melno kastu ražotāja pārstāvis apgalvo, ka viņa firmas aviācijas datu uzglabātāji tiek atrasti vienmēr. "Mēs ticam, ka mūsu tehnoloģijas ir pietiekami labas, lai dotu atbildes, kādēļ notika šis negadījums," sacīja kompānijas Honeywell Aerospace pārstāvis Paolo Karmasi. "Mūsu ražotās un uzstādītās melnās kastes tiek atrastas simt procentos gadījumu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits