Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bēē...

Starp jocīgo Nobela balvu laureātiem šogad ir briti, kuri atklājuši kaut ko tādu, ko latvieši zina jau sen

Gan labos laikos, gan sliktos par vienu lietu varam būt droši — pavisam īsi pirms kārtējo Nobela prēmijas ieguvēju nosaukšanas uzzināsim arī tā dēvēto jocīgo zinātnes jeb Ig Nobel balvu laureātus, kuru darbi vienmēr sagādājuši jautrus mirkļus vai likuši izbrīnā ieplest acis. Tā ir arī šogad — starp uzvarētājiem ir ārkārtīgi dīvaini pētījumi.

Tomēr nevar noliegt, ka daži no tiem patiešām attaisno balvas pasniedzēju ieceri likt cilvēkiem aizdomāties par neikdienišķām sakarībām, kurām parasti nepievēršam uzmanību. Ne velti balvas tiek pasniegtas prestižajā Hārvarda universitātē, kas ir vecākā augstskola ASV, un sveicēju vidū ir īsto Nobela prēmiju ieguvēji. Pasākumu, kas notiek kopš 1991.gada, rīko zinātnes humora žurnāls Annals of Improbable Research (Neticamo Pētījumu Hronika).

Veterinārā medicīna

Latviešu zemniekiem jau pirms daudziem gadsimtiem bija skaidrs, ka "sadarbība" ar govīm ir produktīvāka, ja raibaļas uztver kā ģimenes locekļus un katrai iedod vārdu. Nu šī atziņa nonākusi līdz britiem un novērtēta arī zinātnes aprindās: Katrīna Duglasa un Pīters Roulinsons no Ņūkāslas Universitātes Lauksaimniecības skolas izpētījuši, ka govis, kurām piešķirts vārds, dod vairāk piena.

"Tas ir manas karjeras augstākais punkts. Pētījums uzjautrināja publiku, taču tas aplūko nopietnu jautājumu par dzīvnieku labklājību un pēta vienkāršu veidu, kā palielināt produkcijas apjomu, samazinot stresu ganāmpulkā," K.Duglasa laikrakstam The Guardian atzina, ka lepojas ar apbalvojumu.

Miera balva


Šo cēlo balvu ieguvušo darbu nevarētu uzskatīt gluži par tādu, kas veicina mieru. Vienīgais attaisnojums, ja balvas piešķīrēju arguments būtu mazāku miesas bojājumu nodarīšana. Bernes Universitātes pētnieks Stefans Bolligers kopā ar kolēģiem noskaidrojis, ar kādu pudeli — tukšu vai pilnu — nesāpīgāk sist pa galvu.

Izpētīts, ka saudzīgāk galvaskausam ir, ja pa to trāpa ar pilnu pudeli. "Tukšas alus pudeles ir stiprākas nekā pilnas," zinātnieks paskaidroja, ka šķidrums rada spiedienu uz stikla trauku, tādēļ trieciena ietekmē stikls ātrāk sašķīst. Tomēr cilvēka galvaskausu var ielauzt gan tukšas, gan pilnas pudeles.

Sabiedrības veselība


Kā neuzkrītoši nesāt līdzi gāzmasku, lai teroristu uzbrukumā, dabas stihijā vai atomstacijas avārijā izglābtu dzīvību sev un vēl kādam? Iestrādāt to krūšturī! Tieši šāda spīdoša ideja ienāca prātā Elenai Bodnarei no Ilinoisas štata ASV — viņa patentēja divās gāzmaskās pārvēršamu krūšturi. "Mani iedvesmoja Černobiļas kodolkatastrofa," atzīst ukraiņu izcelsmes izgudrotāja, norādot uz vairāk nekā 20 gadu seno traģēdiju dzimtenē. Maska vienmēr esot lietošanas gatavībā. Tā tikai jāpieliek priekšā sejai.

Medicīna

Kalifornijas ārsts Donalds Angers noteikti pelnījis balvu ne tikai par pētījumu, bet arī par izturību un apņēmību. 60 gadu viņš regulāri krakšķināja kreisās plaukstas pirkstu kaulus, bet labo plaukstu lika mierā. Tādējādi viņš gribēja pārbaudīt, vai kauliņu krakšķināšana var izraisīt artrītu. Nu 83 gadu vecumu sasniegušais vīrs ir gatavs izteikt secinājumus.

"Pēc 60 gadiem es paskatījos uz saviem kauliņiem, un tajos nebija ne vēsts no artrīta. Pavēros debesīs un teicu: "Māt, tev nebija taisnība, nebija, nebija"," pensionētais ārsts ļauj nojaust, ka mūža garuma eksperimenta pamatā bija mātes aizrādījums nekrakšķināt kaulus, piedraudot ar slimību.

Ķīmija

Dažs labs ir gatavs apmainīt pēdējo naudu pret alkoholu, taču meksikānim Havjeram Moralesam, Migelam Apatigam un Viktoram Kastano no Meksikas Nacionālās universitātes radās doma paraudzīties uz maiņu no pretējās puses. Viņi izdomāja veidu, kā nacionālo dzērienu — kaktusu degvīnu tekilu — pārvērst dimantos. Taisnības labad jāsaka, ka īstus akmeņus neizdevās radīt. Spiediena traukā uzkarsējot parastu 40 grādu tekilu, zinātnieki ieguva plānas dimanta plēvītes. Tās ir ļoti izturīgas un izmantojamas par asmeņiem darbarīkos. Zinātnieki apgalvo, ka dimantus varot lietot kā pusvadītājus elektroniskajās mikroshēmās. 2011.gadā H.Moraless plāno sākt dimantu rūpniecisku ražošanu.

Fizika

Antropoloģe Katrīna Vaitkoma no Sinsinati Universitātes paguva pagozēties masu mediju uzmanības saulītē jau pērn, jo ne viens vien laikraksts bija pamanījis smieklīgo, taču patiesībā ļoti intriģējošo pētījumu par to, kādēļ grūtnieces neapgāžas. Tagad atklājums novērtēts zinātniskajās aprindās.

"Grūtniecība rada milzīgu izaicinājumu sievietes ķermenim," K.Vaitkoma paskaidroja, kādēļ ķērusies pie šī pētījuma. Viņa noskaidroja, ka sievietēm mugurkaula apakšējais izliekums gurnu rajonā sastāv no trim skriemeļiem, savukārt vīriešiem tikai no diviem, turklāt savienojuma punkti starp skriemeļiem sievietēm ir krietni lielāki un izliekti citādi. Tas viņām palīdz būt stabilākām un pasargā no kaulu deformācijas vai pārlūšanas. Ja evolūcijas gaitā sievietes nebūtu pielāgojušās bērnu iznēsāšanai, viņām vēl vairāk būtu jāliecas atpakaļ un tiktu noslogots mugurkauls un nospriegoti muskuļi. Tas padarītu grūtniecības pēdējos mēnešus ārkārtīgi sāpīgus un liegtu iespēju aktīvi dzīvot.

Bioloģija


Buboņu mēra infekcijas avota atklājēja japāņu biologa Sibasaburo Kitasato vārdā nosauktajā universitātē strādājošie mediķi iepazīstinājuši pasauli ar izgudrojumu, par kuru būtu pelnījuši ordeni no kādas vides organizācijas. Fumiaki Taguči, Sons Guofu un Dzjans Guanlejs demonstrējuši, kā no lielās pandas izkārnījumiem iegūtā baktērija par 90% samazina virtuves atkritumu apjomu.

F.Taguči iedomājās pētīt pandas brīnumainās spējas, jo viņam šķita aizdomīgi, ka tās organisms spēj tikt galā ar viscietāko barību, piemēram, bambusu. Izrādījās, ka melnbaltā lāča organismā ir baktērija, kas spēj sagrauzt organiskas vielas.

Matemātika


Pēdējo gadu notikumi Āfrikas valsts Zimbabves ekonomikā kļuvuši par joku un smieklīgu fotoattēlu rosinātāju. Tūkstoškārtējā inflācija novedusi pie tā, ka cilvēki uz veikalu dodas, stumjot naudu ķerrā, un atpakaļ nāk ar krietni mazāku iepirkumu kravu. Pie šīs amizantās, taču iedzīvotājiem ārkārtīgi nepatīkamās situācijas lielā mērā līdzvainīgs ir Zimbabves Centrālās bankas vadītājs Gideons Gono, kurš devis rīkojumu drukāt aizvien lielāka nomināla banknotes.

Lielākā ir simt triljoni dolāru jeb skaitlis ar 14 nullēm. Ne vienam vien pavalstniekam milzīgo skaitļu aptveršana sagādā nopietnas grūtības, tādēļ Ig Nobel piešķīrēji novērtējuši varas pārstāvju ideju "mācīt" matemātiku šādā veidā.

Literatūra

Slāvu valodu pārzinātājiem tas šķitīs smieklīgi, taču kā gan Īrijas policisti varēja zināt, ka Prawo Jezdy nav cilvēka vārds? Tieši šim "hroniskajam pārkāpējam" īri izrakstījuši vairāk nekā 50 soda kvīšu par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu. Patiesībā Prawo Jezdy poļu valodā nozīmē "autovadītāja apliecība", un policistu kļūda, rakstot protokolu, nozīmē, ka vismaz pussimtam poļu viesstrādnieku zaļajā zemē izdevies izvairīties no soda. Par to balva literatūrā visai Īrijas policijai un mācība, ka lielāko ieceļotāju tautu valodas pamatvārdus tomēr vajadzētu iemācīties.

Ekonomika

Balva piešķirta ekonomiskās krīzes dēļ teju bankrotējušās Īslandes četru banku īpašniekiem, vadītājiem un auditoriem. Kaupthing Bank, Landsbanki, Glitnir un Īslandes Centrālā banka nodemonstrēja, "kā sīkas bankas ātri spēj pārvērsties lielās un atpakaļ mazās". Tās arī parādīja, ka pēc līdzīga scenārija spēj attīstīties visas valsts ekonomika, ja uzsvaru liek uz vienu nozari.

Kā noskaidrots, arī īslandiešu baņķieri nav bijuši visai godīgi un vērpuši mahinācijas ar noguldītāju naudu, tādēļ bēdīgais fināls bijis gandrīz nenovēršams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits