Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Benedikts XVI labo likumu par konklāva sasaukšanu

Romas pāvests Benedikts XVI, kurš 28.februārī atkāpsies no amata, labojis baznīcas likumu, lai pasteidzinātu konklāva sasaukšanu sava pēcteča ievēlēšanai, pirmdien paziņojis Vatikāns.

Konstitūcijā veiktās izmaiņas nosaka, ka kardināliem vairs nebūs jānogaida 15 dienas pēc pāvesta vietas atbrīvošanās, lai sapulcētos uz konklāvu. Tas nozīmē, ka teorētiski konklāvs var sākt darbu jau 15.martā.

1996.gadā pieņemtā apustuliskā konstitūcija noteica, ka konklāvs jāsasauc 15 līdz 20 dienu laikā pēc pāvesta vietas atbrīvošanās.

Šāds nosacījums tika ieviests, lai dotu kardināliem laiku pēc pāvesta nāves sapulcēties Vatikānā. Bet šajā gadījumā daudzi kardināli jau ir ieradušies Romā, lai atvadītos no Benedikta XVI. "Es atstāju Kardinālu kolēģijai iespēju pasteidzināt konklāva sākumu, tiklīdz visi kardināli ir klāt, vai pavirzīt vēlēšanu dienu pāris dienas uz priekšu, ja tam ir nopietni iemesli," paziņoja Vatikāna preses pārstāvis Federiko Lombardi. Vatikāna amatpersonas skaidroja, ka līdzšinējie konstitūcijas nosacījumi principā attiecās uz gadījumu, kad konklāvs jāsasauc pāvesta nāves gadījumā, nevis situācijā, kad katoļu baznīcas galva nolēmis atkāpties. Tādēļ arī izdarītas izmaiņas.

Benedikts XVI būs pirmais pāvests, kurš atkāpies pēdējo 700 gadu laikā, un tikai otrais, kurš atkāpies brīvprātīgi. Savu lēmumu atkāpties no amata 85 gadus vecais garīdznieks pamatoja ar lielo vecumu, kura dēļ vairs nespēj pienācīgi veikt amata pienākumus.

Siksta kapelā, lai ievēlētu nākamo katoļu baznīcas galvu, sapulcēsies 117 kardināli. Lai kandidāts tiktu ievēlēts par pāvestu, par viņu jānobalso vismaz divām trešdaļām kardinālu.

Agrāka konklāva sasaukšana ļautu novērst tā pārklāšanos ar Lieldienām, kas šogad iekrīt 31.martā. Lēmumu par to pieņems kardināli, bet ātrāk par 1.martu konklāvs netiks sasaukts, informēja amatpersonas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits