Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bērings-Breivīks pirmajā atklātajā tiesas sēdē atzīstas Oslo teroraktu īstenošanā, bet savu vainu noliedz

Traģiskā Norvēģijas 22.jūlija slaktiņa rīkotājs Anderss Bērings-Breivīks pirmdien ieradies Oslo tiesā, lai piedalītos sēdē, kurā viņa ieslodzījuma termiņš tika pagarināts vēl par 12 nedēļām.

Tiesa lēma, ka atjaunotā termiņa pirmās astoņas nedēļas Bēringa-Breivīka korespondence un iespējas pieņemt apmeklētājus būs strikti ierobežotas un pirmās četras nedēļas viņam būs liegta pieeja medijiem.

Tiesas sēde bija atklāta, un to klātienē vēroja gan žurnālisti, gan ekstrēmista 77 upuru ģimenes locekļi un citi interesenti.

Apsūdzētais tiesas zālē centās uzsākt sarunu ar upuru tuviniekiem, taču tiesnesis nekavējoties iejaucās un liedza Bēringam-Breivīkam to darīt.

Medijiem bija aizliegts citēt apsūdzētā teikto, taču, iespējams, pēc tiesas sēdes šis aizliegums tiks atcelts.

Tāpat noteikts aizliegums publiskot apsūdzētā foto un video.

Zemākas instances tiesa iepriekš lēma, ka Bēringa-Breivīka tiesas sēde nebūs slēgta un to varēs klātienē vērot gan prese, gan viņa upuru piederīgie. Turklāt bija plānots, ka apsūdzētais tiesas priekšā stāsies ar video sakaru starpniecību.

Apsūdzētais šo lēmumu pārsūdzēja, un apelāciju tiesa viņa prasību noraidīja, taču Augstākā tiesa piektdien lēma par labu Bēringam-Breivīkam.

Iepriekš tiesas sēdes, kurās tika lemts par apsūdzētā ieslodzījuma termiņa pagarināšanu, notika aiz slēgtām durvīm, bažījoties, ka ekstrēmists varētu mēģināt sazināties ar iespējamiem līdzzinātājiem.

Taču izmeklēšanas gaitā pieaugusi policijas pārliecība, ka Bērings-Breivīks rīkojies viens pats.

Bērings-Breivīks ir atzinis, ka 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, kurā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus. Tāpat viņš atzinis, ka sarīkoja apšaudi Ūteijas salā, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem apšaudē viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānoja vismaz no 2009.gada un tos realizēja vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Viņa tiesāšana šajos noziegumos varētu sākties 2012.gada aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits