Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Biologi: Putina filmēšanās kopā ar dzērvēm vairākiem putniem maksājusi dzīvību

Krievijas prezidenta Vladimira Putina nesenā ekoloģiskās pašreklāmas akcija, kuras laikā viņš ar motodeltaplānu mācījis baltajām dzērvēm lidot uz siltajām zemēm, drošības tehnikas neievērošanas dēļ vairākiem putniem maksājusi dzīvību, vēsta Rambler.ru. Tiesa gan, vēlāk ziņots, ka putni esot cietuši transportēšanas un Putina lidojuma sagatavošanas procesa laikā, nevis pašā lidojumā.

Kā vienā no Krievijas sociālajiem tīkliem liecinājusi bioloģijas studente Marija Gončarova, kas piedalījusies šo dzērvju audzēšanā, Krievijas līdera iegribu dēļ viens no pirmajiem gājis bojā pats drošākais un aktīvākais jaunulis, ko aizķēris deltaplāna propelleris, kas nez kāpēc nav bijis aizsegts ar aizsarkonstrukciju.

Kāda cita jaunā dzērve nepiemērota sprosta režģos salauzusi knābi un aizplēsusi nagus, un tai nāksies palikt rezervātā, lai ārstētos. "Tas bija gudrs, drosmīgs un reizē piesardzīgs putns, tipisks barvedis, kas prata likt sevi cienīt," viņa rakstījusi. "Viss turpmāk viņam būs ne tā kā līdz šim." Vēl viena dzērve, pēc viņas vārdiem, gājusi bojā nepareizas transportēšanas laikā.

"Es, iespējams, esmu muļķe, bet man tiešām sāp, ka visi šie asprāši ņirgājas par mūsu dzērvēniem. Pašu Pudiņu lamājiet, cik tik lien. Iedomājieties tikai, viņš ieradās nofotografēties kopā ar dresētiem bārenīšiem, kurus koka kastēs nogādāja uz Sibīriju," teikts Marijas dienasgrāmatā. "Lūk, arī viss šis īsais stāsts. Gadu ilgs ellišķīgs darbs, ko veikuši pārdesmit cilvēki, dažas beigtas dzērves - un laimīgs fināls," viņa skumji secina.

Studente savu ierakstu papildinājusi arī ar fotogrāfijām, kurās redzamas viņas pieminētās dzērves. Tiesa, pēc neilga laika ieraksts pazudis, bet pa to laiku to jau paspējuši pārpublicēt citi mediji.

Newsru gan raksta, ka Marija šo tekstu izdzēsusi bez kāda ārēja spiediena un nākamajā ierakstā pati skaidrojusi, ka viņas nolūks neesot bijis izraisīt skandālu, - vienīgi bijis skumji lasīt "asprāšu" komentārus par savām audzēknēm. Viņa arī precizējusi, ka visi negadījumi notikuši iepriekš, gatavojoties izdaudzinātajam prezidenta lidojumam.

"Putins personiski nav pazudinājis nevienu jauno dzērvi. Lidojums notika bez starpgadījumiem - kā jau tika parādīts. Lūdzu visus nomierināties. Ne ar vienu par šo tematu vairs nerunāšu," raksta meitene.

Šādu informāciju apstiprinājuši arī Rjazaņas apgabala Okas rezervātā. "Pēc Vladimira Putina lidojuma ar dzērvēm visi putni atgriezās uz zemes, neviens nav gājis bojā. Protams, nelaimes gadījumi atgadās gan ar putniem, gan ar mušām, gan ar cilvēkiem, bet šoreiz viss notika normāli," ziņu aģentūrai Interfax apgalvojusi rezervāta vecākā zinātniskā līdzstrādniece Tatjana Kašenceva.

Kā zināms, Putins jau iepriekš filmējies dažādos ekstrēmos ekoloģiskas ievirzes sižetos, piemēram, aplicis kaklasiksnu ar GPS ierīci Usūrijas tīģerienei un Sibīrijas sniega leopardam.

Lai gan medijos tiek citēti biologu izteikumi, ka šāda publicitāte patiešām varētu palīdzēt pievērst sabiedrības uzmanību vides problēmām, tomēr arī šie stāsti apvīti ar dažādām baumām par to patiesajiem apstākļiem.

Pēc 2008. gadā filmētā sižeta ar tīģerieni toreizējā premjerministra Putina preses dienests ziņoja, ka valdības vadītājs joprojām sekojot dzīvnieka gaitām taigā. Tomēr šā gada sākumā Krievijas blogotāji zināja teikt, ka tīģeriene slavenās operācijas laikā gājusi bojā un tagad par viņu tiekot uzdots cits līdzīgs dzīvnieks.

Pēc vienām ziņām, tīģeriene patiesībā bijusi atvesta no Habarovskas zooloģiskā dārza un vēlāk atkal aizvesta atpakaļ. Citi blogeri savukārt rakstīja, ka dzīvniekam toreiz iešauta pārāk liela miegazāļu deva, kas vēlāk izrādījusies liktenīga. Usūrijas safari rīkotāji gan šīs baumas nolieguši ar vārdiem - "kādam kaut acīmredzot kas licies".

Tikpat skandalozi stāsti tiek stāstīti par Putina iepazīšanos ar sniega leopardu vārdā Mongolis, kas pirms tam "rupjā veidā izrauts no savas dabiskās vides, turklāt riesta laikā, kad dzīvnieki īpaši jutīgi reaģē uz iejaukšanos viņu dzīvē". Cenšoties izlauzties brīvībā, Mongolis ietriecies krātiņa sienā un smagi traumējis sev purnu.

Slavenajos sižetos rādītās tīģerienes, sniega leoparda, leduslāča un baltvaļa gaitām Putins sekojis premjera interneta vietnes sadaļā Personiskā kontrole, kas pārstājusi darboties šopavasar pēc viņa inaugurācijas prezidenta amatā, atgādina Newsru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits