Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

BP: No avarējušā urbuma Meksikas līcī izdodas savākt 10 000 barelus naftas dienā

Lielbritānijas enerģētikas kompānija "British Petroleum" (BP) svētdien paziņojusi, ka pašlaik dienā tai izdodas savākt aptuveni 10 000 barelus naftas, kas izplūst no avarējušā urbuma Meksikas līcī.

Lai gan jaunā ziņa ir iepriecinoša, tomēr liels daudzums naftas joprojām izplūst līča ūdeņos, jo tiek lēsts, ka no urbuma ik dienas ūdenī nonāk 19 000 barelu naftas, tāpēc inženieri meklē turpmākos problēmas risinājumus.

Saskaņā ar agrākajām aplēsēm dienā izdevās savākt apmēram 6000 barelu naftas.

BP vadītājs Tonijs Heivords paudis cerību, ka jaunā naftas piesārņojuma ierobežošanas sistēma, ko iecerēts uzstādīt līdz nākamās nedēļas nogalei, ļaus savākt lielum lielo daļu izplūstošās naftas, tomēr konkrētākas prognozes viņš nav izteicis.

Šobrīd no urbuma izplūstošā nafta nonāk īpašā pārsegā un pa caurulēm tiek sūknēta augšup kuģa tvertnēs. Tomēr eksperti uzskata, ka galīgi atrisināt problēmu var palīdzēt tikai jauns palīgurbums, pa kuru varētu aizcementēt avarējušo urbumu. Šo darbu ir cerības paveikt ne agrāk par augustu.

ASV prezidents Baraks Obama sestdien savā iknedēļas radiouzrunā solīja "likt lietā visus iespējamos resursus", lai palīdzētu cilvēkiem, kas cietuši no šā piesārņojuma.

Viņš atzina, ka šī nelaime "apgriezusi kājām gaisā" veselu kopienu dzīvi, un cilvēkos raisa sašutumu pat ne tik daudz zaudētie ieņēmumi, bet "sāpīgā atziņa, ka šajā reizē viņu dzīve mainījusies uz visiem laikiem".

Tikmēr Luiziānas štata piekrastē brīvprātīgie kopā ar BP algotiem glābējiem sniedz palīdzību brūnajiem pelikāniem, kas tiek uzskatīti par Luiziānas simbolu. Šie putni, kas tikai pērn tika izslēgti no apdraudēto sugu saraksta, atkal nonākuši briesmās, jo naftas plankumi vairs nav tālu no viņu ligzdošanas vietām.

Beidzamo pāris dienu laikā "rehabilitācijas centrā" nācies mazgāt jau vairāk nekā simts pelikānu, kas nonākuši saskarē ar naftas plankumu. Lai gan savas spalvas putni spēj notīrīt paši, tomēr naftas ierīšana viņiem var izrādīties liktenīga.

Naftas piesārņojuma strēmeles, kas jau skārušas Luiziānas piekrasti apmēram 200 kilometru garumā, tagad apdraud arī Alabamas, Misisipi un Floridas krastus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits