Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Breivīks gatavojis otru spridzekli, kas būtu vēl jaudīgāks

Dienā, kad masu slepkavas Andersa Bēringa Breivīka upuru tuviniekiem pirmo reizi dota iespēja apmeklēt apšaudes vietu Ūteijas salā, tiesas priekšā stājas pats uzbrucējs. Tiesa piektdien slēgtas sēdes laikā lems, vai vīrieti, kurš 22. jūlijā dzēsa 77 cilvēku dzīvības, sarīkojot sprādzienu Oslo centrā un apšaudi uz salas, pēc četru nedēļu ilgā aresta paturēt vieninieka kamerā.

Tiesa noraidīja A. B. Breivīka lūgumu ļaut ierasties uz sēdi frakā, kas, domājams, redzama attēlos, kurus vīrietis publicējis internetā neilgi pirms uzbrukuma. «Ņemot vērā lietas nopietnību, šāda fraka varētu provokatīvi veicināt uztraukumu un aizvainojumu,» tiesneša teikto citējis Gulf Times. Apsūdzētā advokāts uzsvēris, ka A. B. Breivīks tā vēlējies paust cieņu pret tiesas procesu.

Tikmēr Norvēģijas plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka vīrietis izgatavojis otru - jaudīgāku - spridzekli par to, kas galvaspilsētā dzēsa astoņu cilvēku dzīvību. Raidsabiedrība NRK ziņoja, ka vīrieša lauku mājā uziets gatavs sprādzienbīstams objekts, kas sver apmēram pusotru tonnu. Salīdzinājumam - Oslo centrā izvietotais spridzeklis, pēc ekspertu aplēsēm, svēris aptuveni 950 kilogramu.

Policija ziņas noliedz, uzsverot, ka atrasts tikai liels daudzums minerālmēslojuma. «Tomēr tas ir tikai viens no bumbas komponentiem. Trūka svarīgu elementu, un būtu bijis jāiegulda vēl daudz darba, pirms tas kļūtu par lietojamu spridzekli,» policijas pārstāvis Roars Hansens norādīja Twitter vietnē.

A. B. Breivīka tiesas sēde notiks aiz slēgtām durvīm. Prokuratūra to lūgusi, lai novērstu iespēju apsūdzētajam kontaktēties ar līdziesaistītajiem, uz kuru esamību norādījis vīrietis. Apcietinājumā A. B. Breivīkam liegti jebkādi kontakti ar ārpasauli, kā arī nav pieejami plašsaziņas līdzekļu ziņojumi. Tomēr izmeklētāji uzskata, ka vīrietis, visticamāk, uzbrukumu plānojis un veicis vienatnē.

Tuvojoties upuru piemiņas pasākumiem nedēļas nogalē, kad aprit mēnesis kopš traģēdijas, pieaug policijas rīcības kritika. Tā apšaudes laikā saņēmusi divus zvanus no A. B. Breivīka, kurš solījis padoties, bet nav reaģējusi, raksta The Daily Mail. Ceturtdien policijas rīcību sāka izmeklēt jaunveidotā 22. jūlija komisija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits