Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Briti izmeklēs policista uzbrukumu gājējam G20 laikā

Avīžu pārdevējs un futbola fans Īans Tomlinsons bija pabeidzis darbu un pa protestētāju pilnajām Londonas finanšu kvartāla ielām devās uz mājām, kad viņam no mugurpuses uzbruka policists ar steku, notriecot 47 gadus veco vīru zemē, - šāda aina redzama lielā divdesmitnieka (G20) protestu dienā filmētā amatieru video. Dažas minūtes pēc šī incidenta viņš pats nokrīt vēlreiz un mirst ar sirdstrieku. Nedēļu pēc incidenta publiskotais video kļuvis par pamatu Ī.Tomlinsona nāves apstākļu izmeklēšanai un arī plašai diskusijai par policijas taktiku G20 protestu dienās.

Policijas ziņojumā par Ī.Tomlinsona nāvi nebija minēts, ka policistiem ar mirušo bijis iepriekšējs kontakts. Policija teica, ka pulksten 19.30 protestētāji pamanījuši nokritušu vīrieti, policija ir izsaukusi ātro palīdzību un vīrietis mira dabiskā nāvē. Taču aculiecinieki, kuri atsaucās uz Ī.Tomlinsona ģimenes aicinājumu sniegt informāciju par viņa nāves apstākļiem, zināja teikt, ka pēkšņajai nāvei bijusi priekšvēsture. Kāds Ņujorkas fondu menedžeris uz laikraksta The Guardian redakciju atnesa amatieru video. Tajā redzams, kā desmit minūtes pirms nāves Ī.Tomlinsons iet pa ielu, ielicis rokas kabatās, un viņam cieši aiz muguras seko policistu grupa - daži no viņiem ir ar suņiem, citi spectērpos. Brīdi vēlāk vīrietis, saņēmis sitienu pa augšstilbiem, smagi nokrīt zemē.

"[Policijas] priekšniekam ir jāuzdod sev daži nopietni jautājumi par policistu izmantotajiem paņēmieniem," komentārā laikrakstam The Times raksta bijušais Londonas policijas vadītāja vietnieks Endijs Heimans un piebilst, ka pretējā gadījumā "formās tērptais pūlis kļūs vardarbīgāks par demonstrantu pūli". The Guardian policijai iesniedzis gan minēto video, gan trīs citu aculiecinieku iesniegtās fotogrāfijas un liecības. Uz liecību pamata ierosināta izmeklēšana, kuru uzraudzīs Neatkarīgā sūdzību komisija. Taču daži politiķi uzskata, ka ar to nepietiek - liberāldemokrātu politiķis Deivids Hovārts trešdien pieprasīja ierosināt izmeklēšanu par "šķebinošo un neizprovocēto uzbrukumu" Ī.Tomlinsonam.

Aculiecinieku liecības likušas medijiem pievērsties arī plašākai analīzei par policijas taktiku G20 protestu dienās. The Guardian pakļauj šaubām to, ka policijas reakcija uz protestiem bija adekvāta, un norāda, ka policijai būtu īpaši rūpīgi jāizanalizē tā saucamā katla stratēģija, proti, demonstrantu iesprostošana ierobežotā telpā un vēlāka izklīdināšana. Laikraksts atgādina, katla stratēģija atsauc atmiņā Sarkanās armijas taktiku kaujā par Staļingradu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits