Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Briti strīdas par Šekspīra darbu saīsināšanu skolās

Literatūras skolotāju vidū Lielbritānijā strīdus izsaukušas debates par angļu dramaturga Viljama Šekspīra darbu apguvi skolu programmā. Lielbritānijas Skolotāju un lektoru asociācija (ATL) ierosinājusi samazināt V. Šekspīra darbiem veltīto mācību stundu skaitu, apskatot tikai interesantākās daļas no zināmākajām autora lugām, taču kritiķi pārmet, ka šāda pieeja veicinās nepilnvērtīgu izpratni par britu literatūru un pasliktinās skolēnu zināšanas kultūras jomā.

«Kāds tur brīnums, ka skolēni sakostiem zobiem mācās Šekspīru un saista viņu tikai ar ko tādu, ko nācās pārciest, lai varētu nokārtot eksāmenu?» uzsver ATL ģenerālsekretāre Mērija Bosteda, aicinot lasīt tikai atsevišķus autora darbu fragmentus.

«Nesāciet no sākuma,» M. Bostedas skolotājiem adresēto ieteikumu citē The Daily Telegraph. «Iedvesmojieties no filmu treileriem, dodiet Šekspīra lasītājiem ieskatu tikai dramatiskākajās lugas ainās.» M. Bosteda piesauc Makbetu un Romeo un Džuljetu - darbība šo lugu sākumā notiekot «pārāk lēni».

Tikmēr ieceres pretinieki pārmet vieglprātīgu attieksmi pret literatūru. «Tā ir tāda kā datorspēļu mentalitāte, ka viss, kas ir redzams, ir darbība un satraukums, taču Šekspīrs, tāpat kā lielākā daļa dramaturgu, ir kas krietni vairāk. Tas ir raksturs, sižeta attīstība un poēzija,» aizrādīja izglītības kvalitātes veicināšanas kampaņas Real Education vadītājs Kriss Makgoverns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits