Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Britu preses skandālā šokējošas detaļas

Pasaules ietekmīgākā plašsaziņas līdzekļu magnāta Rūperta Mērdoka impēriju apdraud britu vēsturē lielākais preses skandāls, kas radījis tautas sašutumu un daudziem reklāmdevējiem licis atteikties no sadarbības. Šokējošās telefonziņojumu noklausīšanās virknei pievienojušās aizdomas par to, ka izdevums ielauzies arī Irākā un Afganistānā bojāgājušo karavīru tuvinieku tālruņos.

Skandālā ierautā tabloīda News of the World pārraudzītājkompānija News International paziņojusi, ka tas būtu «šausmīgi», ja aizdomas izrādītos pamatotas. Izdevums vienmēr esot sniedzis nevainojamu atbalstu britu bruņotajiem spēkiem.

Drīzumā tiks arestēti pieci News of the World žurnālisti un augsta ranga vadītāji, vēsta The Independent. Viņi pievienosies telefonskandālu lietā 2007. gadā apcietinātajam redaktoram un izdevuma nolīgtajam detektīvam.

«Tas ir mūslaiku lielākais preses skandāls, kas ar katru dienu kļūst arvien lielāks,» uzsvēris britu leiboristu līderis Eds Milibends. Premjers Deivids Kemerons solījis rosināt lietas izmeklēšanu, kā arī aicinājis pārskatīt žurnālistu ētikas regulējumu.

Lieli pārmetumi jau skāruši News International izpilddirektori Rebeku Brūku, kas noklausīšanās laikā bijusi izdevuma redaktore. Sieviete uzstāj, ka nav zinājusi par šaubīgajām informācijas ieguves metodēm, kas izmantotas ne vien pret slavenībām, bet arī nolaupītu bērnu un 2005. gada Londonas teroraktu upuru tuviniekiem. R. Mērdoks solījis sabiedrotajai atbalstu un nodēvējis izdevumam izteiktos pārmetumus par nožēlojamiem un nepieņemamiem, tomēr solījis sadarboties ar izmeklētājiem. Viņaprāt, šis atgadījums neesot nekas cits kā uzņēmuma ienaidnieku izplānota intriga, norādījis The New York Times.

Reaģējot uz britu sašutumu, no sadarbības ar izdevumu atteikušies vismaz 15 reklāmdevēji, tostarp autoražotājs Ford un kompānija Virgin. Kopējo kampaņu atsaucis arī Karaliskais britu leģions, kas palīdz bojāgājušo kareivju ģimenēm. Analītiķi uzskata, ka notikumi R. Mērdokam radīs vien īslaicīgu diskomfortu. Pagātnē ietekmīgā plašsaziņas līdzekļu impērija ne reizi vien iekūlusies dažādās nepatikšanās, taču allaž pārdzīvojusi tās ar apskaužamu finansiālu veiksmi.

Skandāls paspējis iecirst robu R. Mērdoka kompānijas akcijās, taču lielāko apdraudējumu tas rada plānotajai britu televīzijas BSkyB pārņemšanai. Britu parlamentā uzvirmojošas debates par to, vai drīkst pieļaut apšaubāmas reputācijas īpašnieku dominanci plašsaziņas līdzekļos. Tomēr, ka raksta The Independent, visticamāk, jau piektdien tiks dots akcepts miljardus vērtajam darījumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits