Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Britu valdība pēta iespējas uz laiku bloķēt piekļuvi sociālajiem tīkliem

Lielbritānijas varas iestādes pēta iespējas uz laiku iejaukties mikroblogu servisa Twitter un valstī populāro komunikatoru Blackberry pielikuma Blackberry Messenger darbībā, vēsta aģentūra Reuters, atsaucoties uz informācijas avotu Lielbritānijas valdībā. Valsts policija uzskata, ka masu nemieru dalībnieki izmantoja šos servisus savu darbību koordinēšanai.

"Mēs zinām, ka šie (tiešsaistes resursi) tika izmantoti. Jautājums ir tur, vai varam izdarīt kaut ko, lai iejauktos to darbā un tādējādi atrisinātu šo problēmu? Mēs risinām sarunas ar izlūkdienestiem un (nozares) pārstāvjiem. Pagaidām mēs neko neierosinām," izteicies informācijas avots.

Piesardzīgāks izteikumos bija Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons. "Mēs sadarbojamies ar policiju, speciālajiem dienestiem un industrijas pārstāvjiem, lai noskaidrotu, vai būs tiesiski apturēt komunikāciju caur interneta vietnēm un servisiem gadījumos, kad mēs zinām par gatavošanos varmācībai, nemieriem un noziegumiem," sacīja britu premjers.

Dienu iepriekš Deivids Lemijs, britu parlamenta deputāts no Totenhemas rajona, kurš bija masu nemieru centrs Londonā, atklāti aicināja komunikatoru Blackberry izstrādātāju, Kanādas kompāniju Research In Motion (RIM), atslēgt servisu Blackberry Messenger. Serviss ļauj lietotājiem apmainīties ar īsziņām, kas tiek šifrētas pārraidīšanas brīdī. Pēc kam ziņu saturs, kā apgalvo kompānija, nav pieejams pat izstrādātājam. Paziņojumus, ar kuriem apmainās Messenger lietotāji, ir iespējams retranslēt arī sociālajā tīklā Facebook un Twitter, kas, pēc D. Lemija domām, būtiski paplašināja to auditoriju.

Blackberry ražotāja RIM pārstāvji vēl nemieru pirmajā dienā paziņoja par gatavību sadarboties ar Skotlendjardu grautiņu izmeklēšanā un piešķirt datus par lietotājiem, viņu kontaktiem, nosūtīto paziņojumu skaitu un laiku, kā arī sūtītāju ģeogrāfiskās koordinātes ziņu izsūtīšanas brīdī. Tomēr atklāt ziņu saturu kompānija nav gatava.

Šeit jāpiebilst, ka ja arī tehniski sociālo tīklu atslēgšana ir iespējama (kaut arī maz ticama), tad šādai rīcībai var būt ievērojamas politiskās sekas. Pēc virknes nemieru – Moldovā 2009. gadā, Irānā, Tunisijā un Ēģiptē – apritē ir parādījies termins tvitera revolūcija.  Pēc nemieriem arābu pasaulē ASV arī iekļāva piekļuvi internetam cilvēka pamattiesību un brīvību sarakstā, bet ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone uzstājās ar runu, kurā brīdināja visus režīmus, ieskaitot Ķīnu, nekad un nekādā veidā neierobežot savu pilsoņu piekļuvi internetam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits