Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Burkinafaso prezidents atlaiž valdību

Burkinafaso prezidents Blēzs Kompaore atlaidis valdību un divas armijas amatpersonas pēc tam, kad šīs Rietumāfrikas valsts galvaspilsētā Vagadugu sākās prezidenta apsardzes karavīru aizsākts dumpis, vēstīja valsts radio.

"Ministriju departamentu ģenerālsekretāri garantēs iesākto darbu pabeigšanu,"  teikts valsts radio nolasītajā paziņojumā, kurā piebilsts, ka Kompaore no amata atbrīvojis arī armijas personāldaļas vadītāju un prezidenta apsardzes spēku komandieri.

Burkinafaso galvaspilsētā Vagadugu sestdien turpinās dumpis, kuru ceturtdien uzsāka prezidenta apsardzes darbinieki, atklājot uguni no divām kazarmām prezidenta rezidences kompleksā.

Sākumā tika paziņots, ka daži gados jauni karavīri elitārajā apsardzes vienībā "sajukuši prātā", bet varas iestādes mēģina kontrolēt situāciju.

Vēlāk kļuva zināms, ka dumpis no prezidenta rezidences kazarmām izplatījies uz trim armijas nometnēm galvaspilsētā un karavīri izlaupījuši daudzus patēriņa preču veikalus, kā arī nodedzinājuši prezidenta personāla vadītāja māju.

Vieglus ievainojumus guvuši vairāki civiliedzīvotāji. Daudzi ir pārbijušies un neiet ārā no mājām.
Dumpinieku motīvi vēl nav zināmi.

Kāds karavīrs aģentūrai AFP atzina, ka karavīriem ir daudz lietu, par ko sūdzēties, ka viņi ir dusmīgi uz saviem komandieriem un nevēlas, lai karavīriem "būtu jāstrādā, lai komandieri kļūtu bagāti".

Kompaore piektdien no galvaspilsētas aizbēga uz savu dzimto pilsētu Ziniari, kas atrodas 30 kilometru uz ziemeļiem no Vagadugu.

Ceturtdien Burkinafaso galvaspilsētā un vēl desmit valsts pilsētu ielās izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, protestējot pret dzīves dārdzību. Tik plaša iedzīvotāju demonstrācija Burkinafaso nebija notikusi daudzu gadu laikā.

60 gadus vecais Kompaore nāca pie varas 1987.gadā militārā apvērsumā, kurā tika nogalināts iepriekšējais prezidents Tomass Sankara. Bijušais armijas kapteinis Kompaore novembrī vēlēšanās uzvarēja ar  vairāk nekā 80% vēlētāju balsu. Viņš ir uzvarējis visās vēlēšanās kopš 1991.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits