Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Čīlē aizdomās par seksuālu noziegumu pastrādāšanu amatu zaudē 14 priesteri

Čīlē otrdien no savu pienākumu pildīšanas atstādināti 14 katoļu priesteri, kas ir iesaistīti seksuālo noziegumu skandālā, kurš satricinājis pāvesta Franciska vadīto Romas katoļu baznīcu. "14 priesteriem vairs nav atļauts pildīt savus pienākumus... Šie priesteri ir piedalījušies darbībās, kas var būt civili noziegumi, kā arī [noziegumi] baznīcā," paziņoja bīskapija Rankagvas pilsētā.

Aizvadītajā piektdienā 34 Čīles bīskapi paziņoja par savu atkāpšanos pedofilijas skandāla dēļ. Tas notika pēc tam, kad pāvests bija izsaucis šos bīskapus pie sevis saistībā ar šo skandālu.

Katoļu baznīcu Čīlē ir satricinājuši vairāki pedofilijas skandāli, no kuriem skaļākais saistīts ar priestera pedofila Fernando Karadimas seksuālo noziegumu slēpšanu astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados.

Karadimas upuri 2002. gadā ziņoja baznīcai par viņa noziegumiem kādā Santjago draudzē, bet baznīcas amatpersonas atteicās tam ticēt. Tikai tad, kad upuri 2010. gadā sāka izteikt apsūdzības publiski, Vatikāns sāka izmeklēšanu, kas noveda līdz Karadimas atcelšanai no priestera amata.

Pāvests Francisks pagājušās ceturtdienas vakarā īsā paziņojumā bīskapiem solīja pārmaiņas Čīles baznīcā, lai "atjaunotu taisnīgumu".

Desmit lappušu garā dokumentā, kas nosūtīts Čīles bīskapiem, Francisks paziņoja, ka visa Čīles baznīcas hierarhija ir kolektīvi atbildīga par smagajiem trūkumiem seksuāla rakstura noziegumu izmeklēšanā un rezultātā radušos uzticības zudumu katoļu baznīcai.

Pāvests apsūdzēja Čīles bīskapus par pierādījumu iznīcināšanu lietās par priesteru seksuāla rakstura noziegumiem, kā arī par spiediena izdarīšanu uz baznīcas juristiem, lai tie samazinātu apsūdzības, un par smagu nolaidību bērnu pasargāšanā no priesteriem pedofiliem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits