Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

CIP slēgs slepenos cietumus ārzemēs

ASV pārtraukušas izmantot slepenos cietumus, kas izvietoti citās valstīs, paziņojis CIP direktors Leons Paneta.

Tās ieslodzījuma vietas, kurās iepriekš tika turēti ieslodzītie aizdomās par terorismu, vairs netiks izmantotas. CIP direktors arī paziņojis, ka vairs netiks pieļauta nežēlīga attieksme pret aizdomās turētajiem, viņa vēstījumu citē BBC. Vienlaikus ASV izlūkdienests saglabā tiesības aizdomās turetos aizturēt īslaicīgi.

Jau iepriekš masu informācijas līdzekļi rakstījuši, ka Džodža Buša administrācijas laikā tika atļauts izlūkošanas interesēs izmantot nelegālus cietumus ārpus ASV teritorijas, tie atradās gan Austrumeiropā, gan Āzijā un Āfrikā. Tur nokļuvušie aizdomās turētie tika pakļauti pratināšanai, daudzi apgalvoja, ka ir spīdzināti pratināšanu laikā.

Jaunais ASV prezidents Baraka Obama drīz pēc ievēlēšanas pavēlēja slēgt šos cietumus. Viņš arī izdeva rīkojumu likvidēt cietumu Kubā Gvantanamo bāzē, kurā tika turēti tie, kurus vainoja terorismā.

L.Paneta uzsver, ka ASV atteikušās no «nežēlīgām pratināšanas metodēm», tajā skaitā - no bēdīgi slavenās «slīcināšanas» metodes, kuru cilvēktiesību aizstāvji uzskata par spīdzināšanu.

BBC atzīmē, ka šāds solis - slēgt slepenos cietumus ārzemēs - neatrisina terorismā aizdomās turēto problēmu. Baraka Obamas administrācijai būs jārisina jautājums par politiku pret aizturētajiem, nevis par to, kādos cietumos viņus turēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits